Borstkanker

“Het verdriet van je kinderen is erger dan je eigen verdriet”

Drie jaar na de constatering van borstkanker in haar rechterborst, krijgt Marry van der Sman (41) weer vertrouwen in haar lichaam. Dan blijkt er opeens een tumor in haar linkerborst te zitten.

“De tumor in mijn rechterborst deed drie jaar geleden geen pijn. Nu had ik wel pijn in mijn linkerborst. Vandaar dat ik niet bezorgd was. De reactie van Marry op het slechte nieuws is nuchter. “De knop ging snel om. Deze borst er dan ook maar af.”

Het vertellen van dit slechte nieuws aan mijn meiden van zes en negen jaar vond ik vreselijk. Het verdriet van je kinderen is erger dan je eigen verdriet. Mijn man ik hebben het heel klein verteld. Het woord kanker hebben we niet genoemd. De cel zit nog in zijn jasje lekker te chillen in mama haar borst. Toch waren de meiden vrij resoluut: mama, ik wil niet dat je doodgaat, die borst moet eraf.”

Omdat ze haar linkerborst na de amputatie direct wil laten vervangen, kiest Marry voor het Alexander Monro ziekenhuis in Bilthoven. “Maar het liefst had ik chirurg René den Toom van het Spijkenisse Medisch Centrum, die eerder mijn rechterborst verwijderde, onder mijn arm meegenomen. Ik heb veel vertrouwen in hem. Hij is ervaren, meelevend. Het hele oncologische team verdient overigens een pluim.”

Marry is dan ook blij dat patiënten nu weer in Spijkenisse voor een chemobehandeling terechtkunnen. “Voor mij is het niet meer nodig. Maar ik weet hoe prettig het is wanneer je in de buurt terechtkunt. Bovendien maakten de verpleegkundigen het op de chemoafdeling – hoe gek dat ook klinkt – prettig, een soort huiskamer gevoel. Misschien heb je in het Spijkenisse Medisch Centrum niet de luxe, maar wel goede medische zorg en persoonlijke aandacht.”

Benieuwd naar meer ervaringen? Lees ze hier.

< Terug