Longkanker

 “Kanker heb met je hele familie”

Met een hoestje kwam Jos Roose ruim een jaar geleden bij de dokter. Snel na de constatering van longkanker blijkt dat verder behandelen geen zin heeft. “Verlengen en verlichten, daar ga ik vandaag de dag voor. Samen met mijn gezin.”

Vorig jaar werd Jos Roose 65 jaar. Dat vierde hij met een groot feest. “Geen afscheidsfeest, maar een feest om te vieren dat ik een mijlpaal had bereikt: 65 jaar en ik leef nog.” Het tekent de man, positief ingesteld en direct. Maar wel een gevoelig mens, geeft hij zelf toe. Als ambtenaar bij de Sociale voorziening van het GAK, de voorloper van het UWV, voelde hij zich altijd verantwoordelijk voor de gezinnen die het financieel moeilijk hadden. “Ik zag het als mijn plicht om hen te helpen.”

Direct is hij ook als de huisarts hem wil verwijzen naar het Spijkenisse Medisch Centrum. “Absoluut niet, zei ik. “Als gezin hebben wij veel ervaring met het vroegere Ruwaard van Putten Ziekenhuis. En die was niet altijd goed. Uiteindelijk ben ik toch overgehaald en kwam ik bij longarts Reinier de Groot . Vanaf de kennismaking is het goed tussen ons en dat is niet meer veranderd. Ik bel hem regelmatig op als ik iets niet begrijp. Ik kan met hem heel goed praten. Hij is zoals een arts hoort te zijn.”

Zijn vrouw en twee zoons gaan bijna altijd mee naar het Spijkenisse Medisch Centrum. “Kanker heb je niet alleen, maar met je hele familie. Tijdens een vakantie vorig jaar naar Zuid-Frankrijk hebben we met het gezin campings bezocht waar we zijn geweest toen de kinderen klein waren. Dat was geen vakantie meer, maar een belevenis. Mijn leven is vastgelegd in een aantal fictieve boeken. Een enkele wil ik niet meer lezen, maar de meesten zijn mooi.”

Meneer Roose is op woensdag 9 april 2014 overleden.

Benieuwd naar meer ervaringen? Lees ze hier.

< Terug