Psoriasis

“Perfect dat ik er ’s avonds terecht kan”

Psoriasis is een veel voorkomende, chronische huidziekte. Ongeveer één op de vijftig mensen heeft er last van. Psoriasis zorgt voor ongemakken als rode plekken, huidschilfers, jeuk en soms pijn. Bij Frans van der Flier is de huidziekte inmiddels redelijk onder controle. Maar, beseft hij: “Daar heb ik geluk mee.”

Het begon zo’n zeven jaar geleden met een vreemde plek op zijn scheenbeen. “Psoriasis, was meteen de terechte conclusie van de dermatoloog. Naast het smeren met een gel kreeg ik dagelijks lichttherapie. Dit kon gelukkig thuis. Ik ben vrachtwagenchauffeur en kan niet iedere dag naar het ziekenhuis. Ik kreeg thuis een soort van zonnebank, maar dan staand. Ideaal. De psoriasis ging redelijk weg. Nu slik ik fumaarzuur tabletjes. Helemaal weggaan doet het niet, maar het is beheersbaar. Soms krijg ik ineens weer een plekje bijvoorbeeld op mijn elleboog en dan moet ik meteen smeren. Ik besef dat het erger kan zijn. Het enige vervelende is dat ik soms schilfers op mijn kleren heb, omdat het ook op mijn hoofd zit. Dan denken de mensen maar dat ik roos heb”, lacht hij.

Flauwe grapjes

Naast psoriasis heeft hij ook de huidaandoening vitiligo. Hiermee verdwijnt het pigment, de kleur, uit de huid en bij Frans ook uit zijn snor. Nuchter: “Tja, ik verbrand wat sneller. Er zijn geen medicijnen tegen. Ik vind psoriasis vervelender. Het enige waar ik gek van word, zijn de flauwe grapjes. Ik heb ze allemaal al gehoord hoor. ‘Ben je vergeten de andere kant te verven’. Overigens denken veel mensen dat psoriasis besmettelijk is. Maar het zit gewoon in je genen.”

Met zijn psoriasis gaat hij al jaren met regelmaat naar de polikliniek Dermatologie van het Spijkenisse Medisch Centrum. “Dokter Verzijl is een fijn mens. Na al die jaren hebben we een band opgebouwd. Ik besef heel goed dat ik soms direct kan overkomen, maar we gaan open en eerlijk met elkaar om. Waar ik overigens helemaal blij mee ben, is het avondspreekuur. Als vrachtwagenchauffeur kan ik overdag niet naar een dokter. Perfect dus dat ik er ’s avonds terecht kan.”

< Terug