Terug naar overzicht

Hartpatiënten kunnen nu thuis hartfilmpje maken

Patiënten van Spijkenisse Medisch Centrum kunnen nu thuis een hartfilmpje (ECG) maken en voorleggen aan hun eigen cardioloog met Kardia Mobile. Zij versturen de waarden veilig via BeterDichtbij, dat al langere tijd door het ziekenhuis succesvol wordt ingezet. Hiermee is het ziekenhuis één van de eersten die op deze manier werkt. De Kardia Mobile is een klein apparaatje waarmee simpel zelf een ECG kan worden gemaakt. Het apparaatje is gekoppeld aan de telefoon van de patiënt. Het ECG kan eenvoudig via de BeterDichtbij app door worden gestuurd naar de polikliniek Cardiologie van het ziekenhuis.

Cardioloog dr. Keller: “We zetten Kardia Mobile in bij patiënten om te achterhalen of er ritme- en of geleidingsstoornissen zijn. Het gaat dan om patiënten die bij ons komen met hartkloppingen of duizeligheidsklachten. Vroeger werd op de poli een holterapparaat aangesloten waarmee voor 24 uur het hartritme werd geregistreerd. Dit apparaat wordt met stickers op het lichaam geplakt en het dragen wordt niet altijd als prettig ervaren. Daarnaast komt het vaak voor dat juist tijdens de onderzoeksperiode geen klachten zijn. Met de Kardia Mobile is dit probleem opgelost. Het maken van het ECG is simpel en snel. Mensen kunnen dit zo vaak doen als ze willen. En het belangrijkste; ze kunnen dit doen als er klachten zijn. Zo hebben patiënten ook hun onderzoek in eigen hand. Dit wordt als zeer prettig ervaren.”

Follow-up

Er worden heldere instructies gegeven over hoe de app werkt en hoe het ECG kan worden verstuurd. Ook wordt aangegeven hoe vaak en wanneer de verstuurde gegevens worden beoordeeld en hoe de terugkoppeling verloopt. Aan de hand van de gegevens die door de cardioloog beoordeeld worden, volgt er een afspraak in het ziekenhuis of wordt er via de BeterDichtbij app een app- of belafspraak gepland. De Kardia Mobile wordt met name ingezet om klachten te monitoren, bij levensbedreigende klachten moet uiteraard 112 worden gewaarschuwd.

Over BeterDichtbij

Met de gratis BeterDichtbij app kunnen patiënten eenvoudig en veilig contact hebben met zorgverleners. Patiënten worden via het ziekenhuis uitgenodigd om de app te gaan gebruiken en kunnen via de app makkelijk vragen stellen, appen of videobellen. BeterDichtbij wordt in 42 zorgorganisaties in Nederland ingezet. Spijkenisse Medisch Centrum is de eerste organisatie die Kardia Mobile en BeterDichtbij geïntegreerd inzet.

Terug naar nieuwsoverzicht