Spijkenisse Medisch Centrum draagt steentje bij aan ontwikkeling medische producten van ziekenhuisafval

03 mei 2022

Onderzoekers van TU Delft onderzochten samen met Maasstad Ziekenhuis hoe ze van ziekenhuisafval nieuwe medische producten kunnen ontwikkelen. Dit bleek een gouden greep. Het eerste medische product ter wereld volledig gemaakt van ziekenhuisafval is een feit. Hiermee leveren de Delftse wetenschappers en het Maasstad Ziekenhuis een bijdrage aan de overheidsdoelstelling om in 2030 55% van de CO2-uitstoot in de zorg te verminderen.

Inzameling polypropyleen inpakpapier
Ook Spijkenisse Medisch Centrum gaat deelnemen aan dit baanbrekende project. Vanaf 6 mei gaat onze OK – in samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis – polypropyleen inpakpapier inzamelen. Dit inpakpapier wordt gebruikt om steriele medische materialen in te pakken en eindigde tot voor kort op de afvalhoop. Het ingezamelde papier wordt door GreenCycl omgesmolten en weer gebruikt als grondstof om nieuwe medische hulpmiddelen mee te maken. Hulpmiddelen die het ziekenhuis zelf kan gebruiken.

Een voorbeeld hiervan is de onlangs officieel geregistreerde instrumentenopener. Het blauwe kruisje houdt scharnierende instrumenten tijdens het was- en desinfectieproces in een open positie. Dit zorgt voor een betere reiniging en desinfectie van het instrument.

De blauwe instrumentopener houdt medische instrumenten open tijdens het desinfectieproces. (Credit: TU Delft)

Terugdringen van medisch afval
Medisch afval is wereldwijd een groeiend probleem. Deze innovatie biedt de mogelijkheden om de schaarste van grondstoffen aan te pakken en de medische afvalhoop van ziekenhuizen terug te dringen. Wereldwijd gebruik van afval als grondstof zal bijdragen aan het verlagen van de milieu-impact op grote schaal en daarmee de klimaatverandering. Tessa van Maanen, bestuurder van Spijkenisse Medisch Centrum: “Het behaalde resultaat van het onderzoek is geweldig. Wij zien het dan ook als vanzelfsprekend dat we deelnemen aan dit veelbelovende project om zo ook bij te kunnen dragen aan de reductie van CO2-uitstoot.”

Meer informatie
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal for Cleaner Production.

< Terug