Sterftecijfer Ruwaard van Putten Ziekenhuis 2012

18 december 2013

Onlangs heeft RTL Nieuws sterftecijfers van Nederlandse ziekenhuizen gepubliceerd. Vandaag, woensdag 18 december 2013, meldt RTL Nieuws dat ziekenhuizen die hun sterftecijfer niet hebben geopenbaard “vrijwel allemaal een verdacht hoog sterftecijfer hebben”, zo zou blijken uit onderzoek van haar researchredactie.

Het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis is een van de ziekenhuizen die hun sterftecijfers over 2012 niet hebben geopenbaard. Dat komt omdat dit ziekenhuis niet meer bestaat: het is in juni 2013 failliet gegaan. Vervolgens is het Spijkenisse Medisch Centrum opgericht, dat – hoewel gevestigd in hetzelfde pand – geheel los van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis moet worden gezien.

Het Spijkenisse Medisch Centrum beseft evenwel dat de claim van RTL Nieuws een negatief effect op zijn eigen, geheel losstaande en jonge organisatie kan hebben. Daarom voelen wij ons nu geroepen het sterftecijfer van een ander ziekenhuis – namelijk het Ruwaard van Putten Ziekenhuis – te vermelden. Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis behaalde in 2012 een sterftecijfer van 92. Het landelijk gemiddelde van dit cijfer is 100. Anders dan de researchredactie van RTL claimt, is dit dus geen hoog sterftecijfer.

Eind 2014 komen de eerste kwaliteitsdata over de eigen zorgprestaties van het Spijkenisse Medisch Centrum beschikbaar. Deze data hebben dan betrekking op het tweede halfjaar van 2013 – de periode waarin het Spijkenisse Medisch Centrum van start ging. De media kunnen zich ervan verzekeren dat wij deze data, die dus wel over onze organisatie gaan, in alle openheid met hen zullen delen. Openheid is immers de sleutel tot de beste prestaties.

< Terug