Terug naar overzicht

Reactie landelijke discussie zorgtarieven

Naar aanleiding van de landelijke discussie over zorgtarieven vindt u hieronder onze reactie:

Het Spijkenisse Medisch Centrum heeft een belangrijke zorgfunctie in de regio. Het ziekenhuis biedt patiënten uit de regio Voorne-Putten, Rozenburg, Hoogvliet en Hoeksche Waard zorg dicht bij huis. Zowel patiënten, zorgverzekeraars als het Spijkenisse Medisch Centrum vinden het belangrijk dat het ziekenhuis openblijft. Om het ziekenhuis een duurzame toekomst te geven, heeft zorgverzekeraar CZ begin 2016 een vergoeding toegezegd voor de transitiekosten in 2016 en 2017. Als ziekenhuis spannen we ons daarbij in de zorgkosten laag te houden en optimale zorg te leveren. Dat zien wij als onze maatschappelijke plicht. Het overgrote deel van onze patiënten ondervindt geen financieel nadeel van de eenmalige vergoeding van CZ aan ons ziekenhuis.

De financiële cijfers over de eerste helft van 2016 van het Spijkenisse Medisch Centrum zijn structureel weer positief. Het ziekenhuis ziet aanzienlijk meer patiënten tegen significant lagere kosten.

Slechts een enkele verzekerde is – in slechts een enkel geval – (iets) meer eigen risico kwijt in het ene ziekenhuis dan in het andere ziekenhuis. Toelichting: CZ publiceerde eerder dit jaar de tarieven van behandelingen die minder kosten dan het maximale eigen risico van € 885,-. Het grootste deel van de behandelingen in een ziekenhuis – naar schatting 99,4% – kost meer dan dit maximale eigen risicobedrag. Slechts 8% van de volwassen verzekerden – merendeels jong en gezond – kiest voor dit maximale eigen risico.

Terug naar nieuwsoverzicht