Pijnpoli

Wat bieden wij u?

De Pijnpoli beoordeelt en behandelt patiënten met pijnklachten die langere tijd bestaan, de zogenoemde chronische pijnklachten. Op de Pijnpoli werken meerdere anesthesioloog-pijnspecialisten en een verpleegkundig specialist. Zij houden zich specifiek met pijnbestrijding bezig en werken samen met andere specialisten zoals revalidatieartsen, fysiotherapeuten, orthopeden, neurologen, neurochirurgen en psychologen. Als het nodig is, wordt er met een ander specialisme overlegd.

Uw voorbereiding voor bezoek pijnpoli Om uw bezoek op de pijnpoli voor te bereiden, sturen wij u verschillende documenten toe. Om zo efficiënt mogelijk te werk te kunnen gaan, verzoeken wij u: 1. De digitale vragenlijsten op ons patiëntenportaal zo compleet mogelijk in te vullen. U kunt inloggen met uw DigiD via www.mijn.spijkenissemc.nl 2. De papierenvragenlijst in te vullen en te retourneren in de antwoordenvelop. 3. De toestemmingsverklaring te ondertekenen. Hierbij verleent u ons toestemming om informatie bij andere specialismen en/of foto’s op te vragen. Zonder al deze informatie kunnen wij uw aanvraag NIET in behandeling nemen. Patiënten worden zo spoedig mogelijk gepland na het terugsturen van de vragenlijst en het invullen van de digitale vragenlijsten via Zorgportaal (m.b.v. DigiD). Uw eerste afspraak op de poli Pijngeneeskunde krijgt u dan per post toegestuurd.

Specialisten

Mw. M. Warren-Hoeksema MSc

Verpleegkundig specialist pijngeneeskunde

Drs. A.J.W. Teunissen

Anesthesioloog-pijnspecialist

Drs. G.C.H. Tjiang

Anesthesioloog-pijnspecialist

Wachttijden

 • Polikliniek

  Wachttijd

  • Pijngeneeskunde 150 dagen

Urologie

De uroloog onderzoekt en behandelt klachten van de urinewegen (nieren, urineleiders, blaas en plasbuis) zowel bij mannen als bij vrouwen. De klachten kunnen bestaan uit moeizaam plassen, incontinentie, steen klachten, bloed plassen en infecties van de urinewegen. Verder houdt de uroloog zich bezig met problemen van de mannelijke geslachtsorganen (testikels, bijballen, zaadleiders, prostaat, scrotum en penis). Deze klachten kunnen bestaan uit vernauwde voorhuid, erectiestoornissen, verzoek tot sterilisatie en pijnklachten aan het mannelijk geslachtsorgaan.

Op onze polikliniek werken ook speciaal opgeleide verpleegkundigen, zoals continentieverpleegkundigen. Binnen het ziekenhuis werken de urologen samen met andere specialisten zoals internisten en gynaecologen.

Snel duidelijkheid                                         

Na verwijzing van uw huisarts kunt u op alle werkdagen op de polikliniek Urologie terecht. De urologen streven er naar om zo min mogelijk polikliniekbezoeken een diagnose bekend te hebben en een behandeling te starten. De onderzoeken en afspraken zullen, waar mogelijk, gecombineerd plaatsvinden. U krijgt hierdoor snel duidelijkheid en hoeft minder bezoeken aan het ziekenhuis af te leggen.

Regionale samenwerking

De urologen van Spijkenisse Medisch Centrum en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis werken in de regio intensief samen met andere ziekenhuizen op het gebied van zorg aan patiënten met blaaskanker, nierkanker of prostaatkanker. Deze regionale ziekenhuizen hebben zich verenigd in het Blaaskankercentrum en het Prostaatcentrum.

Specialisten

dr. M. Bul

Aandachtsgebieden: oncologische urologie en niersteenbehandeling

 

 

S. van den Heuvel

Aandachtsgebieden: algemene urologie, endoscopische chirurgie, urolithiasis

 

 

D.L. Liem

M.M.K.B. van Mierlo

H.E. Wilkens

Wachttijden

 • Polikliniek

  Wachttijd

  • Urologie 50 dagen
 • Behandeling

  Wachttijd

  • Incontinentie (gynaecologie) 90 dagen
  • Incontinentie (urologie) 56 dagen
  • Operatieve behandeling stressincontinentie (gynaecologie/urologie) 90 dagen
  • Prostaatoperatie (urologie) 56 dagen
  • Sterilisatie man (urologie) 90 dagen
  • Traject Sterilisatie man 50 dagen

Oncologie

Oncologie houdt zich bezig met de zorg voor mensen met kanker. Iedereen die te maken krijgt met kanker gaat een onzekere periode tegemoet. En dit kan veel vragen en problemen opleveren. Met (medische) vragen over uw ziekte en behandeling kunt u bij uw behandelend arts terecht. De artsen van Spijkenisse Medisch Centrum werken ook in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis.

Daarnaast werken er in Spijkenisse Medisch Centrum oncologieverpleegkundigen. Zij zijn gespecialiseerd in de begeleiding en behandeling van mensen met kanker en zijn uw contactpersoon tijdens de periode dat u bij ons behandeld wordt. Als het nodig is, zorgt de oncologieverpleegkundige dat u in contact komt met andere zorgverleners zoals bijvoorbeeld een diëtist of fysiotherapeut.

Specialisten

F.E. de Jongh

Interne Geneeskunde | Oncologie 

A. van der Padt-Pruijsten

Interne Geneeskunde | Oncologie en Hematologie 

Y. Sandberg

Interne Geneeskunde | Oncologie en Hematologie 

M.F. Thijs – Visser

Interne Geneeskunde | Oncologie 

A.I. de Vos

Interne Geneeskunde | Oncologie 

Behandelingen

 1. Chemotherapie

  Chemotherapie is een behandeling met medicijnen, cytostatica genaamd, die de celdeling remmen of cellen doden. Het is een systemische behandeling. Dat wil zeggen dat de behandeling door het hele lichaam werkt. De meeste kankercellen delen zich sneller dan normale cellen, waardoor deze cellen het meest gevoelig zijn voor de cystostatica. Helaas remmen de cytostatica niet alleen de celdeling van kankercellen, maar ook van gewone cellen. Vooral de delen van het lichaam waar normaal veel celdelingen optreden, kunnen beschadigd raken.
  Door de invloed van de chemotherapie op de gezonde cellen kunt u last krijgen van bijwerkingen. Gezonde (snel)delende cellen herstellen zicht echter na een kuur waardoor eventuele beschadigingen meestal tijdelijk zijn.

  Chemotherapie kan gegeven worden als:

  • curatieve behandeling: gericht op genezing.
  • adjuvante behandeling: als toegevoegde behandeling na een operatie of bestraling.
  • neo-adjuvante behandeling: als voorbereidende behandeling voor een plaatselijke behandeling met bestraling en/of operatie.
  • palliatieve behandeling: verzachtend als de ziekte niet meer genezend kan worden behandeld. De behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering van klachten.

  Uw behandelend arts legt u uit wat het doel van uw behandeling is.

  Chemotherapie kan op verschillende manieren worden ingenomen of toegediend:

  • via de mond: inname van tabletten of capsules
  • via de huid: met een injectie onder de huid
  • rechtstreeks in een ader: met een injectie of door een infuus
  • een combinatie van bovenstaande manieren.

  De toediening kan variëren van 5 minuten tot enkele dagen. Dit is afhankelijk van de dosering, het soort chemotherapie en het toedieningsschema. In de meeste gevallen wordt de chemotherapie toegediend volgens een vastgesteld schema. Hierna volgt een rustperiode waarin u geen chemotherapie krijgt.

  Indien u chemotherapie krijgt toegediend via een infuus komt u naar de afdeling oncologie. Op deze afdeling zijn 2 kamers ingericht. Afhankelijk van het soort kuur en uw algehele conditie krijgt u de chemotherapie toegediend op een bed of op een stoel.

Speciale spreekuren

 1. Verpleegkundig spreekuur oncologie

  Wanneer u in Spijkenisse Medisch Centrum behandeld wordt tegen kanker, kunt u terecht op het verpleegkundig spreekuur oncologie voor informatie en begeleiding. De oncologieverpleegkundigen zijn gespecialiseerd in de begeleiding en behandeling van mensen met kanker. Met (medische) vragen over uw ziekte en behandeling kunt u bij uw behandelend arts terecht.

  Wat kan de oncologieverpleegkundige voor u betekenen tijdens het spreekuur?

  • Advies en ondersteuning bij vragen over uw ziekte en behandeling.
  • Uitleg van voorgeschreven medicatie of het hele traject rondom uw behandeling.
  • Begeleiding bij het leren omgaan met de ziekte.
  • Informatie en advies over de gevolgen van de ziekte voor uw werk/opleiding en thuissituatie.
  • Gerichte informatie over en doorverwijzen naar andere hulpverleners binnen of buiten het ziekenhuis.

Keel-, neus-, oorheelkunde (KNO)

KNO-artsen (keel-, neus- en oor) behandelen aandoeningen aan keel, neus en oren. Ook behandelen zij andere afwijkingen in het hoofd-halsgebied zoals gezwellen in de hals en de speekselklieren en afwijkingen van de slokdarm. In het Spijkenisse Medisch Centrum kunt u terecht voor diverse soorten operaties, zowel in dagbehandeling als klinisch en zowel onder volledige anaesthesie als onder plaatselijke verdoving. Onze KNO-specialisten zijn aanwezig in het ziekenhuis en op locatie Rozenburg en locatie Oud-Beijerland (Zoomwijckplein 15).

Voor Arabisch lezende patiënten

مستشفى سبايكنيزا ترحب بكم وتقدم لكم خدماتها المختلفة في مجال جراحة أمراض الأنف والأذن والحنجرة . 

هذه الخدمات تشمل علاج وجراحة:

١) مشاكل الأنف الوظيفية والتجميلية 

٢)مشاكل الإذن والسمع وامراض الدوار والتوازن

٣)مشاكل الصوت والحنجرة والبلع 

٤)مشاكل الشخير وتوقف التنفس اثناء النوم

٥) مشاكل الأطفال السمعية والنطقية والتنفسية والتهاب اللوزتين والأذن والغدد اللمفاوية

اذا أردت عرض مشكلتك علينا باللغة العربية اتصل بالسكرتارية لعمل موعد مع  طبيب الاختصاص

Specialisten

R.J.P. Briët

aandachtsgebied neus en bijholten, tumoren aangezicht en otologie (oorproblematiek)

H. Dixon

aandachtsgebied functionele/ cosmetische neuschirurgie, KNO zorg voor kinderen

J.A. Mulder

aandachtsgebied OSAS (obstructief slaap apnoe syndroom), snurken, otologie (oorproblematiek), KNO zorg voor kinderen

S.B.J. Verhoeven

aandachtsgebied KNO-zorg voor kinderen, slaapstoornissen, oorchirurgie en buis van Eustachius klachten

J.A.M. Wouters

aandachtsgebied functionele en cosmetische neuschirurgie, reconstructieve aangezichtschirurgie, pediatrische KNO en OSAS

 

Aandoeningen

Heeft u last van keel-, neus-, of oorproblemen? Snurkt u of heeft u last van slaapapneu (tijdens uw slaap stop u meerdere malen een korte tijd met ademen). Met een verwijzing van de huisarts, kunt u bij de KNO-arts terecht. Samen kunt u op zoek naar de beste oplossing voor uw probleem.

 1. Keelaandoeningen

  Een overzicht van de meest voorkomende keelproblemen

  1. Amandelontsteking
   Amandelen zitten in de keel en achter in de neus. Als u met uw mond open in de spiegel kijkt, ziet u ze. De amandelen zorgen voor de eerste afweer tegen ziektekiemen. Zelf kunnen ze ook ontstoken raken. Gebeurt dit te vaak, dan heeft u daar alleen maar hinder van. De amandelen kunnen zo groot worden dat ze problemen geven wanneer u slaapt of tijdens het eten.
  2. Brok in de keel
   Het komt regelmatig voor dat het lijkt alsof er iets in uw keel zit. Vaak maken mensen zich daar veel zorgen over, omdat ze dit gevoel niet weg krijgen. Meestal is er een slijmvliesaandoening waarbij het slijmvlies geïrriteerd is geraakt door bijvoorbeeld stoffen in de buitenlucht of maagzuur. Allergie kan ook een grote rol spelen.
  3. Mondbranden
   Mond- of tongbrangen komt regelmatig voor. De oorzaak hiervan is nog steeds onbekend. Het voelt als een branderige prikkel op het slijmvlies van de mondholte. Men denkt dat dit is ontstaan doordat er een virusinfectie is geweest waarna de zenuwuiteinden geprikkeld blijven. Het is geen ernstige aandoening, maar kan wel erg vervelend zijn. Er is tot nu toe geen goede therapie voor. Deze aandoening verdwijnt altijd vanzelf, alleen kan dit een lange tijd duren.
  4. Zwellingen aan het slijmvlies
   U kunt last hebben van zwellingen aan het slijmvlies in de mond- en keelholte. Dit is een vaak voorkomend verschijnsel. Meestal gaat het om goedaardige zwellingen die op of vanuit het slijmvlies zijn gegroeid door wondjes, verstopte speekselkliertjes of ontstekingen.
  5. Zwellingen in de hals
   Wanneer u een bobbel of zwelling voelt in de hals, kan dit u een ongerust gevoel geven. In de hals zitten vele structuren die dit kunnen veroorzaken. Een veel voorkomende oorzaak is een gezwollen lymfeklier, maar ook cysten of speekselklieren zijn hier regelmatig de oorzaak van. Een aanvullend onderzoek zoals een echografie of een scan kan meer duidelijkheid geven over de oorzaak.
 2. Neusaandoeningen

  Er zijn vele redenen waarom u last kunt hebben van uw neus. De belangrijkste staan voor u op een rij.

  1. Cosmetische neus
   Neuzen zijn er in allerlei varianten; groot, klein, scheef, met een bult. Als u uw neus lelijk vindt, kan dit voor emotionele overlast zorgen. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om verbeteringen aan uw neus aan te brengen. De KNO-arts bespreekt met u welke opties er zijn.
  2. Gebroken neus
   Wanneer u tijdens een ongeluk of botsing heeft u uw neus gebroken, merkt u dit vaak doordat uw neus even heftig bloed. U voelt pijn aan de buitenkant van de neus en de huid is sterk gezwollen. Inwendig is er meestal ook zwelling door een bloeduitstorting in het slijmvlies wat een verstopte neus geeft.
  3. Kraal in de neus
   De KNO-arts ziet vaak kinderen met een kraaltje of ander klein stukje speelgoed in de neusholte. Tijdens het spelen stoppen ze dit, zonder dat ouders het doorhebben, in de neus. Kinderen wrijven dan steeds aan de neus omdat het niet lekker aanvoelt. Op de polikliniek KNO kan zo’n stukje meestal zonder al te veel hinder verwijderd worden.
  4. Neusbloedingen
   Een bloedneus komt altijd onverwacht op de verkeerde plaats en de verkeerde tijd. Wanneer u hier vaak last van heeft, kan u dat onzeker maken, waardoor u liever niet meer de deur uitgaat. Gebruikt u bloedverdunners, dan heeft u een verhoogde kans op neusbloedingen. Door bloedverdunners neemt de stollingsfunctie van het bloed af. De meeste neusbloedingen ontstaan voor in de neus waar enkele zeer kwetsbare oppervlakkige bloedvaatjes zitten. Deze zijn meestal gemakkelijk dicht te maken.
  5. Verstopte neus
   Een verstopte neus heeft verschillende oorzaken. Dit kan komen door een scheve stand van het neustussenschot, allergie of bijvoorbeeld een chronische neusbijholte ontsteking. De KNO-arts kan u vertellen waarom u last heeft van neusverstopping door uw neusholte grondig te onderzoeken.
  6. Reukproblemen
   Wanneer u niet goed kunt ruiken kan dit grote belemmering zijn. U merkt hoe belangrijk uw reuk is, als deze er ineens niet meer is. Uw eten smaakt dan ook vaak minder goed. Dit kan komen doordat de lucht door verstopping van de neus het reukslijmvlies niet goed meer kan bereiken. Maar bijvoorbeeld ook doordat een virusinfectie het neusslijmvlies heeft aangetast.
 3. Ooraandoeningen

  Er zijn vele verschillende ooraandoeningen. Hier leest u wat de meest voorkomende ooraandoeningen zijn.

  1. Duizeligheid
   Duizelig zijn is zeer vervelend, zeker wanneer u hier constant last van heeft. U kunt er erg onzeker door worden. Duizeligheid kan bij wijze van spreken ontstaan vanuit de kleine teen tot aan het hoofd. Opsporen van de oorzaak is meestal niet simpel. Duizeligheid ontstaat vaak vanuit de evenwichtsorganen die zich in het binnenoor bevinden. Daarom komt u over het algemeen eerst bij een KNO-arts terecht. Om de oorzaak op te sporen, wil de KNO-arts tot in de detail uw verhaal horen en zal hij uitgebreid onderzoek doen.
  2. Flaporen
   Flaporen, ook wel afstaande oren genoemd, komen regelmatig voor. Meestal ontstaan flaporen al nog voordat u geboren bent. Het is een bepaalde groei van het kraakbeen in het oor. Flaporen hebben geen invloed op het gehoor. Wanneer u flaporen heeft en dit niet mooi vindt, kunt u deze laten corrigeren.
  3. Oorontsteking
   Wanneer u een oorontsteking heeft kan dit verschillende klachten geven zoals pijn, jeuk, uitvloed van het oor, gehoorvermindering en soms duizeligheid. Vaak zit de ontsteking aan het begin van de gehoorgang. Maar ook regelmatig in het middenoor of in het bot achter het oor. Veelvoorkomende oorzaken zijn vaak wattenstaafjes gebruiken om het oor te reinigen en regelmatig schoonspoelen van de gehoorgang met water.
  4. Oorsuizen
   Tinnitus of oorsuizen is een verschijnsel wat bijna iedereen heeft. Bij de meeste mensen is het geluid zo zacht dat het niet hoorbaar is. Hoort u het wel, dan kan dat zeer irritant zijn en zelfs als een handicap worden ervaren. Men denkt dat hier niets aan te doen is, maar dat is niet juist. Voor sommige vormen van tinnitus is inderdaad geen oplossing. Er zijn zeker wel vormen van oorsuizen waar u vanaf geholpen kunt worden. De KNO-arts kan bepalen waar de tinnitus vandaan komt en of er een oplossing voor is.
  5. Slechter horen
   Gehoorproblemen komen op alle leeftijden voor. Maar meestal ontstaan ze met name op oudere leeftijd. Dit komt door slijtage van de zenuwcellen. Omdat het oor een van de zintuigen is, kunt u veel last hebben van gehoorproblemen. Communiceren gaat lastiger en u kunt zelfs geïsoleerd raken door het gehoorverlies.
 4. Slaap- en snurkproblemen

  Slaap- en snurkproblemen zijn vervelend voor uzelf en mogelijk ook voor een ander. De KNO-arts kan kijken welke oplossing voor het beste is om van deze problemen af te komen.

  1. Slaapapneu
   Als u last heeft van slaapapneu stopt u tijdelijk met ademen tijdens uw slaap. De luchttoevoer door de keel wordt volledig geblokkeerd. Uw adem stokt volledig voor 10 seconden en dit gebeurt meerdere keren in uw slaap. Slaapapneu brengt meerdere gezondheidsrisico’s met zich mee. U heeft een grotere kans op een beroerte, een onregelmatige hartslag en hoge bloeddruk. Vaak heeft men te kampen met klachten als hoofdpijn, oververmoeidheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen.
  2. Snurken
   Snurken wordt veroorzaakt door een beperkte doorgang van de luchtwegen. Tijdens de slaap verslappen de spieren waardoor de luchtstroom door de keel gedeeltelijk verstoord wordt. Wanneer u ademhaalt tijdens uw slaap maakt u een zagend, ruisend, of brommend geluid.

Onderzoeken

U kunt bij de KNO-arts terecht voor diverse onderzoeken op het gebied van keel-, neus-, en oorproblemen. Maar ook voor onderzoeken bij slaap- en snurkproblemen.

 1. Algemeen
  1. Allergiehuidpriktest
   Bij een inhalatie allergie reageert het lichaam allergisch op stoffen die worden ingeademd. Bijvoorbeeld pollen, huisstof en huidschilfers van huisdieren. U kunt last krijgen van uw neus, keel, longen of ogen. Om vast te stellen of u een inhalatieallergie heeft, doen wij een huidpriktest op de onderarm. Met een klein naaldje brengen wij op uw onderarm druppels aan van stoffen waarvoor u misschien overgevoelig bent. Deze test duurt ongeveer een half uur.
  2. Afdeling Radiologie
   Op indicatie kan de afdeling Radiologie CT -scans, MRI-scans, echografieën maken.
 2. Keelonderzoek
  1. Keelonderzoek
   Om uw keel te onderzoeken kijkt de KNO-arts eerst met een voorhoofdslamp en een spatel in uw mond. Wil de arts dieper in uw keel kijken, dan gebruikt hij hiervoor meestal een fiberscoop. Dit is een slangetje waar een camera op zit. Deze gaat via de neus door in de keelholte. Dit slangetje is zo dun dat het over het algemeen weinig klachten geeft.
 3. Neusonderzoek

  Wat gebeurt er bij een neusonderzoek.

  1. Neusonderzoek
   Bij een neusonderzoek gebruikt de KNO-arts een voorhoofdslamp en een neusspeculum (een instrument om de binnenzijde van uw neus te bekijken). Meestal geeft dit onderzoek voldoende informatie. Als het nodig is, kijkt de KNO-arts met een camera dieper in uw neusholte.
 4. Ooronderzoeken
  1. Duizeligheidsonderzoek
   U krijgt een afspraak voor een duizeligheidsonderzoek ook wel ENG genoemd, als er een verdere analyse naar uw duizeligheid moet worden gedaan. Dit onderzoek geeft een beter beeld over het functioneren van uw evenwichtsorgaan. U moet bepaalde bewegingen met uw ogen maken. Ook wordt er water in uw oor gespoten. Soms kan dit flinke duizeligheid opwekken, maar het geeft vaak veel informatie over de oorzaak van de duizeligheid.
  2. Gehoortesten
   Een audiometrist kan in opdracht van een KNO-arts uw gehoor testen. Deze test gebeurt in een speciale geluidsarme cabine. Bij iedere vorm van gehooronderzoek krijgt u geluiden op verschillende sterktes en toonhoogtes te horen. Er wordt genoteerd welke geluiden u wel en welke u niet hoort. Dit geeft niet alleen een beeld van de ernst van het gehoorverlies, maar ook van het soort gehoorverlies.
  3. Ooronderzoek of otoscopie
   Tijdens een otoscopie kijkt de KNO-arts met een microscoop in uw oor. Meestal wordt hierbij een oortrechter in uw gehoorgang geplaatst. Dit kan een beetje koud aanvoelen. Op deze manier kunnen de gehoorgang en het middenoor worden beoordeeld. Als het nodig is, maakt de KNO-arts via de oortrechter uw oor schoon. Meer informatie over hoe uw oren functioneren krijgt de arts door een stemvork op uw hoofd te plaatsen.
 5. Slaap- snurkonderzoeken
  1. Slaapregistratie
   Om te onderzoeken waar uw slaapapneu vandaan komt, wordt standaard met u een slaapregistratie afgesproken. Op de polikliniek krijgt u een een slaapregistratiekastje met een band om uw borst. Die kunt u vanaf dat moment niet meer af doen dus het is handig om alvast naar de polikliniek een t-shirt of hemd mee te nemen die u niet uittrekt tijdens uw slaap. U slaapt gewoon thuis in uw eigen bed en hoeft verder niets te doen. Het kastje meet precies wat er tijdens uw slaap gebeurt. De volgende dag levert u het kastje weer in op de polikliniek waar de informatie wordt uitgelezen.
  2. Slaapscopie
   Er wordt met u een slaapscopie afgesproken als de KNO-arts meer wil weten wat er tijdens een ademstop gebeurt in uw neus en keel. Dit is een onderzoek waarbij de KNO-arts met een camera via de neus in de keel kijkt terwijl u slaapt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op de operatiekamer, maar is absoluut geen operatie. U krijgt geen narcose, maar alleen slaapmiddel. Tijdens het onderzoek wordt ook gekeken waar het snurken vandaan komt en wat er gebeurt als de onderkaak licht naar voren wordt gehouden. Hiermee kan de arts zien of een snurkbeugel effectief kan zijn.

Behandelingen

De KNO-arts onderzoekt zoekt een passende behandeling bij uw klachten.

 1. Medicatie

  Wanneer uw aandoening mogelijk op te lossen is met medicijnen is dat altijd de eerste keus van aanpak. De KNO-arts schrijft dan bijvoorbeeld antibiotica, neussprays of oordruppels voor. Vaak zijn de voorgeschreven medicijnen erop gericht om het slijmvlies in het keel-, neus-, oorgebied weer tot rust te krijgen. De KNO-arts legt aan u uit waar de medicijnen precies voor dienen.

 2. Kleine ingrepen - POK-spreekuur

  Kleine ingrepen zoals het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen, het verwijderen van kleine huidafwijkingen en het nemen van een ‘hapje’ voor weefselonderzoek doen wij op de polikliniek. U krijgt een plaatselijk verdoving en kunt gelijk na de ingreep weer naar huis.

  1. Biopten of kleine gezewellen
   Het nemen van een biopt of het verwijderen van een klein gezwel van de huid of van het slijmvlies gebeurt via een verdoving met een prikje. Wanneer het weefsel is verwijderd, wordt dit opgestuurd voor onderzoek. Afhankelijk van de grootte van het wondje wordt er wel of niet een hechting geplaatst.
  2. Celonbehandeling
   In plaats van een operatie om de zogenaamde neusschelpen te verkleinen bieden wij de Celonbehandeling aan. Deze techniek verhit de neusschelpen inwendig tot boven 60 graden Celsius. Hierdoor verschrompelt het weefsel en neemt het volume af. Voor deze behandeling wordt u een aantal uren opgenomen op de afdeling Dagbehandeling.
  3. Dichtbranden bloedneus
   Wanneer een bloedneus echt aan het bloeden is, wordt deze direct behandeld. Maar als het kan, plannen we een behandeling in op het kleine verrichtingen spreekuur. U krijgt een watje met verdoving in uw neus. De verdoving moet ongeveer 20 minuten inwerken. Vervolgens pakt de KNO-arts het betreffende bloedvaatje met een pincet vast met een pincet. De puntjes van de pincet worden heet en branden het bloedvaatje dicht.
  4. Trommelvliesbuisjes bij volwassenen
   Tijdens het plaatsen van trommelvliesbuisjes wordt u lokaal verdoofd. U krijgt een spray of een zalf in het oor die ongeveer 20 minuten moet inwerken. Hierna maakt de KNO-arts een sneetje in het trommelvlies waarna het buisje in het trommelvlies wordt geplaatst. U kunt zich na deze ingreep wat duizelig voelen. Wij raden u daarom aan om iemand mee te nemen.
 3. KNO-operatie

  Als medicijnen geen optie zijn voor uw aandoening zal de KNO-arts overwegen of een operatie nodig is. Er zijn heel veel verschillende operaties mogelijk binnen de KNO-geneeskunde. Onderstaand vindt u per subspecialisme een kort overzicht.

  1. Keel
   Verwijderen keel- en neusamandelen, inkorten van het zachte verhemelte (UPPP), verwijderen van grotere goedaardige tumoren uit de mondholte, operaties aan de stembanden, verwijderen van de speekselklieren en verwijderen van cysten en klieren in de hals.
  2. Neus
   Kleiner maken van de neusschelpen, neustussenschotcorrectie, plastische algehele neuscorrectie, Neusbijholteoperaties, verwijdering van tumoren op de huid van de neus en rechtzetten van een gebroken neus.
  3. Oor
   Verwijding van de ingang van de gehoorgang, trommelvliesbuisjes, trommelvliessluiting, sanerende ooroperatie (waarbij chronische ontsteking wordt verwijderd) en gehoorverbeterende ooroperatie (waarbij bijvoorbeeld een kunstbeentje wordt geplaatst).

Speciale spreekuren

De KNO-geneeskunde biedt diverse speciale spreekuren.

 1. Audiometrie

  Er zijn speciale spreekuren voor hoortesten. Als het mogelijk is, proberen we de hoortest te combineren met uw afspraak bij de KNO-arts.

 2. Slaapapnoe spreekuur

  Dit spreekuur is speciaal voor volwassenen en kinderen met snurkproblemen, slaapproblemen of vermoeidheidsklachten.

  Samen met de longarts, neuroloog, slaappsycholoog en verpleegkundige zoeken de KNO-artsen uw slaapprobleem of vermoeidheidsklacht tot op de bodem uit.

   

   

Wachttijden

 • Polikliniek

  Wachttijd

  • KNO-heelkunde 6 dagen
 • Behandeling

  Wachttijd

  • Neus- en/of keelamandelen (kno) 49 dagen
  • Neustussenschot (kno) 35 dagen
  • Oorbuisjes (kno) 35 dagen

Neurochirurgie

Binnen de neurochirurgie vindt de chirurgische behandeling van neurologische aandoeningen plaats. Neurochirurgie behandelt afwijkingen van het zenuwstelsel die voor operatieve behandeling in aanmerking komen. Enkele voorbeelden zijn aandoeningen aan wervelkolom en ruggenmerg en zenuwletsels. Hernia operaties en de behandeling van het carpaal tunnel syndroom zijn operaties die veel voorkomen.

Hernia-operatie
Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken, waardoor er pijnklachten in een arm (bij een nekhernia) of een been (een rughernia) kunnen ontstaan.

Specialist

R.K. Balvers

Wervelkolomchirurgie. 

Wachtijden

De actuele wachttijden van de polikliniek, behandelingen en operaties vindt u hier.

Maag-, darm- en leverziekten (MDL)

De Maag-, darm- en leverziekten artsen van Spijkenisse Medisch Centrum zijn gespecialiseerd in diagnostiek naar aandoeningen van de slokdarm, maag, darmen, lever, galblaas en alvleesklier. Ook voor poliklinische behandelingen van deze aandoeningen kunt bij hen terecht.

Polikliniek MDL

Onze polikliniek MDL kunt u vinden op de begane grond, routenummer 30. Na een verwijzing van de huisarts kunt u voor een afspraak  bellen met 0181 – 65 83 50. Vergeet u niet om de verwijsbrief bij het eerste bezoek mee te brengen.

Afdeling Endoscopie

De afdeling endoscopie kunt u vinden op de eerste verdieping, routenummer 109. Als u een verwijzing heeft gekregen voor een onderzoek zonder roesje, zoals een gastroscopie, dan kunt u direct een afspraak maken via de afdeling endoscopie ia telefoonnummer 0181 – 65 83 53. Voor een colonoscopie en andere onderzoeken met een roesje dient u tevens eerst een afspraak te maken op de polikliniek voor een screening.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Spijkenisse Medisch Centrum heeft sinds juli 2021 het certificaat om darmonderzoeken in het kader van het bevolkingsonderzoek te mogen uitvoeren.  Alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar krijgen één keer per twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Blijkt dat de uitslag van het bevolkingsondezoek niet goed is, dan wordt doorverwezen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Als darmkanker vroeg ontdekt wordt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Op basis van beschikbaarheid in de regio bepaalt het RIVM waar uw colonoscopie en het voorafgaande intakegesprek worden gepland (Informatiesite RIVM).

Specialisten

F.H. de Bruijne

Verpleegkundig specialist maag-, darm- en leverziekten

dr. M. Buis

Maag-, darm- en leverziekten

geen profiel foto

D. van de Dries

Verpleegkundig specialist maag-, darm- en leverziekten

F. Kubben

Maag-, darm- en leverziekten

E. Kuiper

Maag-, darm- en leverziekten

G. Masclee

Wachttijden

 • Polikliniek

  Wachttijd

  • Maag-, darm-, leverziekten (MDL) 63 dagen
 • Diagnostiek

  Wachttijd

  • Gastroscopie zonder sedatie 51 dagen

Plastische chirurgie

Bij onze afdeling Plastische chirurgie kunt u terecht voor vrijwel alle voorkomende ingrepen met betrekking tot het herstel van vorm en functie van lichaamsdelen.

Vergoeding

U kunt op de polikliniek plastische chirurgie terecht met een verwijzing van de huisarts of een andere specialist. Niet alle ingrepen worden vergoed door de zorgverzekeraars. Het is dan ook belangrijk dat u vooraf met uw zorgverzekeraar overlegt of u voor vergoeding in aanmerking komt.

Specialisten

T. Damen

Mammachirurgie en algemene plastische chirurgie.

J.B. Jaquet

Hand-/polschirurgie, cosmetische chirurgie en behandeling van huidkanker.

O.P. Schuitema

Algemene plastische chirurgie. Borstreconstructie en esthetische chirurgie.

J. Sonneveld

Hand-/polschirurgie en algemene plastische chirurgie. 

Wachtijden

De actuele wachttijden van de polikliniek, behandelingen en operaties vindt u hier.

Pathologie

Klinisch pathologen onderzoeken cellen en weefsels. Pathologisch onderzoek helpt de arts te achterhalen welke ziekte of aandoening de patiënt heeft en maakt ook inzichtelijk of bepaalde cellen of weefsels na een operatie daadwerkelijk allemaal zijn weggehaald. Pathologisch onderzoek kan ook worden ingezet na overlijden van de patiënt (secties).

Specialisten

M.A. den Bakker

H. Beerman

L.M. Budel

N.N.T. Goemaere

geen profiel foto

K.E. Harmoen

M. Kliffen

geen profiel foto

T.M. Theune

Klinische Geriatrie

Klinische geriatrie is het medisch specialisme dat zich richt op ouderen met meerdere aandoeningen tegelijk. Bij het ouder worden neemt het lichaam voedingsstoffen en medicijnen minder goed op. Ook organen kunnen minder goed werken. Oudere mensen hebben vaak klachten waarvan de oorzaak vaak niet duidelijk is. Aandoeningen en medicijnen beïnvloeden elkaar ook . Onderzoek moet duidelijk maken wat er aan de hand is.

Patiënten worden samen met hun partner, familielid of een andere vertrouwenspersoon uitgenodigd op het spreekuur. De patiënt wordt uitgebreid onderzocht door de geriater, de verpleegkundige en soms ook door de fysiotherapeut. De maatschappelijk werker heeft een gesprek met de begeleider. Vaak wordt bloed geprikt en een longfoto en hartfilmpje gemaakt. Alle onderzoeken zijn bedoeld een beeld te krijgen van het lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren van de patiënt.

De klinisch geriater bekijkt wat iemand zelf nog kan met zijn of haar mantelzorger en hoe hij of zij met hulp en behandeling zichzelf kan blijven redden. Daarbij is er ook aandacht voor psychische en sociale aspecten.

Specialisten

A.J. Arends

Bijzondere belangstelling voor plotselinge verwardheid, complexe cognitieve stoornissen bij patiënten met een verstandelijke beperking, medicatiegebruik en meerdere lichamelijke aandoeningen of stoornissen.

S. Chotkan

Naast brede belangstelling voor geriatrische problematiek, ook pre-operatieve beoordelingen.

Z. van den Ende

Naast brede belangstelling voor geriatrische problematiek, ook preoperatieve beoordelingen.

S. Vrenken

Bijzondere belangstelling voor complexe cognitieve stoornissen en gedragsproblemen, val/syncope en cardiogeriatrie.

Speciale spreekuren

De geriatrie biedt diverse speciale spreekuren en poliklinieken.

 1. Geheugenpolikliniek

  Iedereen ervaart wel eens problemen met het denken, bijvoorbeeld het vergeten van een afspraak of het niet kunnen komen op een naam. Vaak is dit onschuldig, maar soms is er meer aan de hand. Op de geheugenpolikliniek van de afdeling neurologie en geriatrie worden mensen gezien met problemen met het denken of vermoeden op een dementie. Tijdens het bezoek aan de geheugenpoli wordt er aan de hand van diverse onderzoeken onderzocht of er wel of geen sprake is van dementie. Als er sprake is van dementie wordt er ook onderzocht om welke vorm het gaat. Aan het einde van het bezoek wordt er een afspraak bij de arts gepland voor de uitslagen. Na het stellen van de diagnose kunnen patiënten ter begeleiding een casemanager toegewezen krijgen. De casemanager komt thuis en kan helpen bij verschillende praktische zaken.

  Brengt u een bezoek aan de geheugenpoli? Dan is het handig om een partner, kind of iemand anders mee te nemen die u goed kent.

  Zie ook de folder ‘geheugenpolikliniek’ voor meer informatie.

Wachttijden

 • Polikliniek

  Wachttijd

  • Klinische Geriatrie 21 dagen