Keel-, neus-, oorheelkunde (KNO)

KNO-artsen (keel-, neus- en oor) behandelen aandoeningen aan keel, neus en oren. Ook behandelen zij andere afwijkingen in het hoofd-halsgebied zoals gezwellen in de hals en de speekselklieren en afwijkingen van de slokdarm. In Spijkenisse Medisch Centrum kunt u terecht voor diverse soorten operaties, zowel in dagbehandeling als klinisch en zowel onder volledige anesthesie als onder plaatselijke verdoving. Onze KNO-specialisten zijn aanwezig op de hooflocatie in Spijkenisse en op de buitenpoli’s Rozenburg en Oud Beijerland.

Aandoeningen

Heeft u last van keel-, neus-, of oorproblemen? Snurkt u of heeft u last van slaapapneu (tijdens uw slaap stop u meerdere malen een korte tijd met ademen). Met een verwijzing van de huisarts, kunt u bij de KNO-arts terecht. Samen kunt u op zoek naar de beste oplossing voor uw probleem.

Een overzicht van de meest voorkomende keelproblemen

Amandelen zitten in de keel en achter in de neus. Als u met uw mond open in de spiegel kijkt, ziet u ze. De amandelen zorgen voor de eerste afweer tegen ziektekiemen. Zelf kunnen ze ook ontstoken raken. Gebeurt dit te vaak, dan heeft u daar alleen maar hinder van. De amandelen kunnen zo groot worden dat ze problemen geven wanneer u slaapt of tijdens het eten.

Het komt regelmatig voor dat het lijkt alsof er iets in uw keel zit. Vaak maken mensen zich daar veel zorgen over, omdat ze dit gevoel niet weg krijgen. Meestal is er een slijmvliesaandoening waarbij het slijmvlies geïrriteerd is geraakt door bijvoorbeeld stoffen in de buitenlucht of maagzuur. Allergie kan ook een grote rol spelen.

Mond- of tongbrangen komt regelmatig voor. De oorzaak hiervan is nog steeds onbekend. Het voelt als een branderige prikkel op het slijmvlies van de mondholte. Men denkt dat dit is ontstaan doordat er een virusinfectie is geweest waarna de zenuwuiteinden geprikkeld blijven. Het is geen ernstige aandoening, maar kan wel erg vervelend zijn. Er is tot nu toe geen goede therapie voor. Deze aandoening verdwijnt altijd vanzelf, alleen kan dit een lange tijd duren.

U kunt last hebben van zwellingen aan het slijmvlies in de mond- en keelholte. Dit is een vaak voorkomend verschijnsel. Meestal gaat het om goedaardige zwellingen die op of vanuit het slijmvlies zijn gegroeid door wondjes, verstopte speekselkliertjes of ontstekingen.

Wanneer u een bobbel of zwelling voelt in de hals, kan dit u een ongerust gevoel geven. In de hals zitten vele structuren die dit kunnen veroorzaken. Een veel voorkomende oorzaak is een gezwollen lymfeklier, maar ook cysten of speekselklieren zijn hier regelmatig de oorzaak van. Een aanvullend onderzoek zoals een echografie of een scan kan meer duidelijkheid geven over de oorzaak.

Er zijn vele redenen waarom u last kunt hebben van uw neus. De belangrijkste staan voor u op een rij.

Neuzen zijn er in allerlei varianten; groot, klein, scheef, met een bult. Als u uw neus lelijk vindt, kan dit voor emotionele overlast zorgen. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om verbeteringen aan uw neus aan te brengen. De KNO-arts bespreekt met u welke opties er zijn.

Wanneer u tijdens een ongeluk of botsing heeft u uw neus gebroken, merkt u dit vaak doordat uw neus even heftig bloed. U voelt pijn aan de buitenkant van de neus en de huid is sterk gezwollen. Inwendig is er meestal ook zwelling door een bloeduitstorting in het slijmvlies wat een verstopte neus geeft.

De KNO-arts ziet vaak kinderen met een kraaltje of ander klein stukje speelgoed in de neusholte. Tijdens het spelen stoppen ze dit, zonder dat ouders het doorhebben, in de neus. Kinderen wrijven dan steeds aan de neus omdat het niet lekker aanvoelt. Op de polikliniek KNO kan zo’n stukje meestal zonder al te veel hinder verwijderd worden.

Een bloedneus komt altijd onverwacht op de verkeerde plaats en de verkeerde tijd. Wanneer u hier vaak last van heeft, kan u dat onzeker maken, waardoor u liever niet meer de deur uitgaat. Gebruikt u bloedverdunners, dan heeft u een verhoogde kans op neusbloedingen. Door bloedverdunners neemt de stollingsfunctie van het bloed af. De meeste neusbloedingen ontstaan voor in de neus waar enkele zeer kwetsbare oppervlakkige bloedvaatjes zitten. Deze zijn meestal gemakkelijk dicht te maken.

Een verstopte neus heeft verschillende oorzaken. Dit kan komen door een scheve stand van het neustussenschot, allergie of bijvoorbeeld een chronische neusbijholte ontsteking. De KNO-arts kan u vertellen waarom u last heeft van neusverstopping door uw neusholte grondig te onderzoeken.

Wanneer u niet goed kunt ruiken kan dit grote belemmering zijn. U merkt hoe belangrijk uw reuk is, als deze er ineens niet meer is. Uw eten smaakt dan ook vaak minder goed. Dit kan komen doordat de lucht door verstopping van de neus het reukslijmvlies niet goed meer kan bereiken. Maar bijvoorbeeld ook doordat een virusinfectie het neusslijmvlies heeft aangetast.

Onderzoeken

U kunt bij de KNO-arts terecht voor diverse onderzoeken op het gebied van keel-, neus-, en oorproblemen.
Maar ook voor onderzoeken bij slaap- en snurkproblemen.

Bij een inhalatie allergie reageert het lichaam allergisch op stoffen die worden ingeademd. Bijvoorbeeld pollen, huisstof en huidschilfers van huisdieren. U kunt last krijgen van uw neus, keel, longen of ogen. Om vast te stellen of u een inhalatieallergie heeft, doen wij een huidpriktest op de onderarm. Met een klein naaldje brengen wij op uw onderarm druppels aan van stoffen waarvoor u misschien overgevoelig bent. Deze test duurt ongeveer een half uur.

Op indicatie kan de afdeling Radiologie CT -scans, MRI-scans, echografieën maken.

Wat gebeurt er bij een neusonderzoek.

Bij een neusonderzoek gebruikt de KNO-arts een voorhoofdslamp en een neusspeculum (een instrument om de binnenzijde van uw neus te bekijken). Meestal geeft dit onderzoek voldoende informatie. Als het nodig is, kijkt de KNO-arts met een camera dieper in uw neusholte.

U krijgt een afspraak voor een duizeligheidsonderzoek ook wel ENG genoemd, als er een verdere analyse naar uw duizeligheid moet worden gedaan. Dit onderzoek geeft een beter beeld over het functioneren van uw evenwichtsorgaan. U moet bepaalde bewegingen met uw ogen maken. Ook wordt er water in uw oor gespoten. Soms kan dit flinke duizeligheid opwekken, maar het geeft vaak veel informatie over de oorzaak van de duizeligheid.

Een audiometrist kan in opdracht van een KNO-arts uw gehoor testen. Deze test gebeurt in een speciale geluidsarme cabine. Bij iedere vorm van gehooronderzoek krijgt u geluiden op verschillende sterktes en toonhoogtes te horen. Er wordt genoteerd welke geluiden u wel en welke u niet hoort. Dit geeft niet alleen een beeld van de ernst van het gehoorverlies, maar ook van het soort gehoorverlies.

Tijdens een otoscopie kijkt de KNO-arts met een microscoop in uw oor. Meestal wordt hierbij een oortrechter in uw gehoorgang geplaatst. Dit kan een beetje koud aanvoelen. Op deze manier kunnen de gehoorgang en het middenoor worden beoordeeld. Als het nodig is, maakt de KNO-arts via de oortrechter uw oor schoon. Meer informatie over hoe uw oren functioneren krijgt de arts door een stemvork op uw hoofd te plaatsen.

Om te onderzoeken waar uw slaapapneu vandaan komt, wordt standaard met u een slaapregistratie afgesproken. Op de polikliniek krijgt u een een slaapregistratiekastje met een band om uw borst. Die kunt u vanaf dat moment niet meer af doen dus het is handig om alvast naar de polikliniek een t-shirt of hemd mee te nemen die u niet uittrekt tijdens uw slaap. U slaapt gewoon thuis in uw eigen bed en hoeft verder niets te doen. Het kastje meet precies wat er tijdens uw slaap gebeurt. De volgende dag levert u het kastje weer in op de polikliniek waar de informatie wordt uitgelezen.

Er wordt met u een slaapscopie afgesproken als de KNO-arts meer wil weten wat er tijdens een ademstop gebeurt in uw neus en keel. Dit is een onderzoek waarbij de KNO-arts met een camera via de neus in de keel kijkt terwijl u slaapt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op de operatiekamer, maar is absoluut geen operatie. U krijgt geen narcose, maar alleen slaapmiddel. Tijdens het onderzoek wordt ook gekeken waar het snurken vandaan komt en wat er gebeurt als de onderkaak licht naar voren wordt gehouden. Hiermee kan de arts zien of een snurkbeugel effectief kan zijn.

Behandelingen

De KNO-arts onderzoekt zoekt een passende behandeling bij uw klachten.

Wanneer uw aandoening mogelijk op te lossen is met medicijnen is dat altijd de eerste keus van aanpak. De KNO-arts schrijft dan bijvoorbeeld antibiotica, neussprays of oordruppels voor. Vaak zijn de voorgeschreven medicijnen erop gericht om het slijmvlies in het keel-, neus-, oorgebied weer tot rust te krijgen. De KNO-arts legt aan u uit waar de medicijnen precies voor dienen.

Kleine ingrepen zoals het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen, het verwijderen van kleine huidafwijkingen en het nemen van een ‘hapje’ voor weefselonderzoek doen wij op de polikliniek. U krijgt een plaatselijk verdoving en kunt gelijk na de ingreep weer naar huis.

Het nemen van een biopt of het verwijderen van een klein gezwel van de huid of van het slijmvlies gebeurt via een verdoving met een prikje. Wanneer het weefsel is verwijderd, wordt dit opgestuurd voor onderzoek. Afhankelijk van de grootte van het wondje wordt er wel of niet een hechting geplaatst.

In plaats van een operatie om de zogenaamde neusschelpen te verkleinen bieden wij de Celonbehandeling aan. Deze techniek verhit de neusschelpen inwendig tot boven 60 graden Celsius. Hierdoor verschrompelt het weefsel en neemt het volume af. Voor deze behandeling wordt u een aantal uren opgenomen op de afdeling Dagbehandeling.

Wanneer een bloedneus echt aan het bloeden is, wordt deze direct behandeld. Maar als het kan, plannen we een behandeling in op het kleine verrichtingen spreekuur. U krijgt een watje met verdoving in uw neus. De verdoving moet ongeveer 20 minuten inwerken. Vervolgens pakt de KNO-arts het betreffende bloedvaatje met een pincet vast met een pincet. De puntjes van de pincet worden heet en branden het bloedvaatje dicht.

Tijdens het plaatsen van trommelvliesbuisjes wordt u lokaal verdoofd. U krijgt een spray of een zalf in het oor die ongeveer 20 minuten moet inwerken. Hierna maakt de KNO-arts een sneetje in het trommelvlies waarna het buisje in het trommelvlies wordt geplaatst. U kunt zich na deze ingreep wat duizelig voelen. Wij raden u daarom aan om iemand mee te nemen.

Als medicijnen geen optie zijn voor uw aandoening zal de KNO-arts overwegen of een operatie nodig is. Er zijn heel veel verschillende operaties mogelijk binnen de KNO-geneeskunde. Onderstaand vindt u per subspecialisme een kort overzicht.

Verwijderen keel- en neusamandelen, inkorten van het zachte verhemelte (UPPP), verwijderen van grotere goedaardige tumoren uit de mondholte, operaties aan de stembanden, verwijderen van de speekselklieren en verwijderen van cysten en klieren in de hals.

Kleiner maken van de neusschelpen, neustussenschotcorrectie, plastische algehele neuscorrectie, Neusbijholteoperaties, verwijdering van tumoren op de huid van de neus en rechtzetten van een gebroken neus.

Verwijding van de ingang van de gehoorgang, trommelvliesbuisjes, trommelvliessluiting, sanerende ooroperatie (waarbij chronische ontsteking wordt verwijderd) en gehoorverbeterende ooroperatie (waarbij bijvoorbeeld een kunstbeentje wordt geplaatst).

Speciale spreekuren

De KNO-geneeskunde biedt diverse speciale spreekuren.

Er zijn speciale spreekuren voor hoortesten. Als het mogelijk is, proberen we de hoortest te combineren met uw afspraak bij de KNO-arts.

Dit spreekuur is speciaal voor volwassenen en kinderen met snurkproblemen, slaapproblemen of vermoeidheidsklachten.

Samen met de longarts, neuroloog, slaappsycholoog en verpleegkundige zoeken de KNO-artsen uw slaapprobleem of vermoeidheidsklacht tot op de bodem uit.

 

 

Tinnitus is de verzamelnaam voor alle vormen van geluid in het hoofd.  Sommige vormen van tinnitus zijn goed te behandelen en andere vormen van tinnitus zijn moeilijker te begeleiden. Via een multidisciplinaire benadering analyseren we uw tinnitus klacht en komen we tot een op maat gemaakt behandelplan.

Specialisten

R.J.P. Briët

KNO-arts

Aandachtsgebieden:

  • Neus en bijholten
  • Zwellingen van de hals
  • Otologie (oorproblematiek)
  • Oorsuizen
H. Dixon

KNO-arts

Aandachtsgebieden

  • Functionele, cosmetische & reconstructieve neuschirurgie
  • Kno zorg voor kinderen
J.A. Mulder

KNO-arts

Aandachtsgebieden

  • Slaapgeneeskunde/OSAS
  • Snurken
  • KNO-zorg voor kinderen
  • Stem- en slikklachten
S.B.J. Verhoeven

KNO-arts

Aandachtsgebieden

  • Kno zorg voor kinderen
  • Oor chirurgie
  • Duizeligheid
  • Neusseptum
  • Bijholten
J.A.M. Wouters

KNO-arts

Aandachtsgebieden

  • Functionele en cosmetische neuschirurgie
  • Reconstructieve aangezichtschirurgie
  • Kno zorg voor kinderen
  • Slaapgeneeskunde