Spijkenisse Medisch Centrum opent Bekkenbodempoli
Op dinsdag 14 maart opende de afdeling Gynaecologie van het Spijkenisse Medisch Centrum de Bekkenbodempoli. Deze nieuwe poli is speciaal voor vrouwen die kampen met ongewild urineverlies of verzakking van de baarmoeder, blaas of endeldarm. Patiënten worden tijdens hun bezoek aan de Bekkenbodempoli binnen één dagdeel door een multidisciplinair team onderzocht en ontvangen aansluitend een diagnose en behandelplan.
Sneller en dichter bij huis geholpen
Rolf Cikot, gynaecoloog Spijkenisse Medisch Centrum: “Vaak is het zo dat patiënten hiervoor verschillende keren naar het ziekenhuis moeten. De Bekkenbodempoli scheelt hen veel tijd. Patiënten hoeven ook niet te wachten op de diagnose en het behandelplan, want deze ontvangen zij nog dezelfde dag. In een ochtend of middag weet de patiënt dus waar zij aan toe is.” De opening van de Bekkenbodempoli zorgt er niet alleen voor dat patiënten sneller geholpen worden, maar ook dat zij dichter bij huis kunnen blijven. “Ons streven blijft namelijk altijd: de zorg dichtbij als het kan, de zorg verder weg als het nodig is,” vult Paul van der Velden, bestuurder Spijkenisse Medisch Centrum, aan.
Een bezoek aan de Bekkenbodempoli
Omdat bekkenbodemklachten verschillende oorzaken kunnen hebben, werken meerdere specialisten in één team samen. In een dagdeel zien patiënten de continentieverpleegkundige, de bekkenfysiotherapeut en de gynaecoloog. Hierdoor bestaat een bezoek aan de poli uit verschillende onderdelen. Eerst bespreekt de continentieverpleegkundige de, door de patiënt, vooraf ingevulde vragenlijst en wordt de functie van (het afsluitmechanisme van) de blaas inwendig onderzocht. Vervolgens onderzoekt de bekkenfysiotherapeut het functioneren van de bekkenbodemspieren. Op basis van alle onderzoeksresultaten stelt de gynaecoloog de mogelijke behandeling op en bespreekt deze met de patiënt. Behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit fysiotherapie, incontinentie therapie met medicatie of een zenuwbehandeling, een operatie vanwege verzakking of een bandje onder de plasbuis vanwege incontinentie. Deze behandelingen zijn mogelijk in het Spijkenisse Medisch Centrum. Voor een bezoek aan de Bekkenbodempoli is een doorverwijzing van de huisarts nodig.