Zorgjournaal – Chirurgie
Geen wachttijden en de juiste specialist bij routine-operaties
In Spijkenisse Medisch Centrum staat een team van tien ervaren chirurgen vijf dagen per week klaar voor onder andere botbreuk-, liesbreuk-, navelbreuk-, littekenbreuk-, spatader- en galsteenoperaties. Voor de meeste van deze ingrepen heeft Spijkenisse MC geen wachttijden. “Er kan hier veel meer dan iedereen denkt”, vertelt traumachirurg dr. Niels Schep.
Je hoeft de krant maar open te slaan en de artikelen met betrekking tot ziekenhuiszorg gaan over capaciteitsgebrek en personeelstekort. De ziekenhuiszorg kent al jaren lange wachtlijsten voor met name een aantal operatieve ingrepen. Na de coronaepidemie zijn de wachttijden enorm toegenomen. “Het mooie van Spijkenisse Medisch Centrum is dat we beschikken over zowel een groot chirurgenteam als een vijftal operatiekamers waardoor we kunnen werken met dramatisch korte wachttijden”, verklaart Schep de korte wachttijden in Spijkenisse.
Drie bloedgroepen
Op de afdeling chirurgie werken drie ‘bloedgroepen’, zoals Schep het noemt. Een deel van de chirurgen werkt zowel in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis als in Spijkenisse Medisch Centrum, een aantal werkt in het Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum, waaronder Schep, en twee collega’s werken fulltime in Spijkenisse Medisch Centrum. De onderlinge samenwerking verloopt soepel. “We kennen elkaar al jaren, soms al sinds de opleiding. Samen maken we er iets moois van. Als je kijkt waar we nu staan in vergelijking met vijf jaar geleden, is dat een hele andere wereld.”
Operatiekamers
Met het aantal patiënten dat in Spijkenisse MC gezien wordt, is het aantal uitgevoerde operaties de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Niet uitsluitend chirurgen, maar ook orthopeden, oogartsen, kaakchirurgen, plastisch chirurgen, KNO artsen, gynaecologen en zelfs neurochirurgen, voeren ingrepen uit. “Mensen realiseren zich niet dat er hier vijf dagen in de week vijf operatiekamers draaien”, legt Schep uit. “Er vinden minder complexe operaties plaats, zodat patiënten na één of een enkele dag naar huis kunnen. Wanneer tijdens een consult blijkt dat een ingreep beter niet in Spijkenisse Medisch Centrum uitgevoerd kan worden omdat de ingreep te complex is of omdat de patiënt bijkomende gezondsheidsproblemen heeft, maken we direct verbinding met Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis of het Maasstad Ziekenhuis en wordt de ingreep daar uitgevoerd. De nacontrole kan dan weer gewoon in Spijkenisse plaatsvinden.
Specialistische kwaliteiten
Alle tien de chirurgen hebben één of meer gebieden, waarin zij extra gespecialiseerd zijn. Als traumachirurg opereert Schep met name patiënten die bijvoorbeeld door een ongeval een fractuur in bijvoorbeeld hun hand, pols, onderbeen of schouder hebben opgelopen. De vaatchirurg behandelt vooral patiënten met spataderen. De oncologisch chirurg verricht in Spijkenisse MC veel ingrepen bij patiënten met borstkanker. “We hebben ieder onze specialistische kwaliteiten. Door de samenwerking tussen de ziekenhuizen hebben we genoeg goede experts in huis”, vertelt Schep.
Liesbreuken en spataderen
Een mogelijke operatie is altijd spannend voor patiënten. Daardoor zijn patiënten met bijvoorbeeld een liesbreuk soms wat huiverig om met hun klachten naar een huisarts te gaan. Maar hoe fijn is het als je zonder pijn of klachten weer kunt fietsen, lopen of sporten. Bij een liesbreuk gaat het om een aandoening, die uitstekend te verhelpen is met een routinematige operatie, zonder wachttijd. “Een liesbreuk is een gaatje in de buikwand, ter hoogte van de lies. Daardoor ontstaat een bultje dat last kan veroorzaken en steeds pijnlijker kan worden,” legt Schep uit. “Nadat een patiënt bij de huisarts is geweest en een verwijzing krijgt, komt hij of zij eerst bij ons in de polikliniek. We bekijken de situatie en indien een ingreep de beste oplossing is, maken we meteen de afspraak. Zo helpen we mensen snel van de pijn af.” Ook spataderen zijn een voorbeeld van een vervelende aandoening die relatief simpel te bestrijden is. Scheps collega’s maken hierbij gebruik van nieuwe technieken. “Vroeger was voor dit type klachten een operatie nodig. Nu niet meer. Spataderen verwijderen we met een laser: veel prettiger voor de patiënt.”