Terug naar overzicht

Zorgjournaal – Slaapexpertisecentrum

Slaap lekker!

Het lijf en de hersenen hebben nachtrust hard nodig om de volgende dag weer met frisse energie er tegenaan te gaan. Maar goed slapen is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. In Slaapexpertisecentrum Zuid-Hollandse eilanden, gevestigd in Spijkenisse Medisch Centrum, kunnen patiënten terecht met slaap- en snurkproblemen. Een verhaal over de kracht van goede rust in de nacht.

In totaal werken er vijftien medewerkers in het slaapexpertisecentrum, waaronder KNO-artsen, longartsen en neurologen, verpleegkundigen, psychologen en lab-medewerkers. KNO-arts Jeroen Mulder en longarts Marjolijn van der Schoot zijn de slaapexperts die samen met neuroloog Simon Li de kern vormen van het medisch specialistenteam. “Veel mensen hebben moeite om in slaap te kunnen komen, door bijvoorbeeld stress of rusteloze voeten,” begint Mulder zijn betoog. “Anderen kampen met snurkproblemen, slaapapneu of slapen juist veel te lang.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeroen Mulder, KNO-arts

Snurken en apneu
Voor (potentiële) patiënten is er een belangrijke taak weggelegd om slaapproblemen te erkennen, herkennen en er vervolgens mee naar de huisarts te gaan. Dat is niet altijd makkelijk. “Als je hinderlijk snurkt kan er een drempel zijn om daarvoor de huisarts te bellen”, legt Van der Schoot uit. “Maar als het problemen geeft, doe het toch! Je hoeft je er niet voor te schamen en er is iets aan te doen.” Soms is het onwetendheid die patiënten in de kaart speelt. Een patiënt heeft niet altijd in de gaten dat hij of zij bijvoorbeeld slaapapneu heeft, waar snurken overigens vaak een bijeffect van is. Bij slaapapneu, ook wel OSAS (obstructief slaap apneusyndroom) genoemd, stokt de ademhaling in de slaap. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in het bloed en in de hersenen. Daardoor geven de hersenen een signaal dat de patiënt weer goed moet ademen, waardoor de ademhaling altijd weer op gang komt. Maar dit signaal zorgt er ook voor dat de slaap wordt verstoord, waardoor patiënten zich overdag moe voelen en slaperig zijn. De patiëntgroep loopt bijvoorbeeld daardoor een verhoogd risico om een ongeluk te krijgen in het verkeer of op het werk. Apneu kan ook gevolgen hebben voor het functioneren van bloedvaten, een hoge bloeddruk opleveren of hartritmestoornissen veroorzaken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marjolijn van der Schoot, longarts

Wij helpen die groeiende groep mensen met deskundig advies, de juiste beademingsapparatuur, een operatie of met andere behandelingen”, verduidelijkt van der Schoot. “We zien trouwens ook kinderen met slaapapneu”, voegt Mulder er aan toe, “zij hebben vaak vergrote keel- of neusamandelen. Dat kunnen we in Spijkenisse Medisch Centrum prima behandelen.” Bij slaapstoornissen speelt ook nogal eens een rol dat we in een 24-uurs economie leven. Beeldschermen zijn overal en staan altijd aan. En veel mensen ervaren stress”, legt Mulder uit. “Samen met een slaappsycholoog gaan we dan op zoek naar de oorzaak of proberen we om bepaalde patronen te doorbreken, zodat de biologische klok weer normaal gaat lopen of slapeloosheid minder wordt. We gaan aan de slag met de slaaphygiëne, zoals dat heet. Soms komt daar ook lichttherapie aan te pas.”

Dag of nacht?
Het slaapexpertisecentrum is ook een uitkomst voor mensen waarbij de biologische klok niet goed loopt of die last hebben van slapeloosheid. “Sommige van onze patiënten zijn nachtdieren. Die gaan pas om 3.00 uur ’s nachts naar bed en moeten er drie uur later weer uit”, vertelt Mulder. De vele ploegendiensten die in bepaalde beroepsgroepen gedaan moeten worden zijn volgens hem deels debet aan slechter slaapgedrag. “Maar we slapen als mens sowieso minder”.

Drive en nieuwsgierigheid
Als geregistreerde somnologen, artsen gespecialiseerd in slaapproblematiek, zijn de twee aangesloten bij de European Sleep Research Society. Ze bezoeken congressen, nemen deel in werkgroepen en doen mee aan landelijke overleggen om de laatste ontwikkelingen op de voet te volgen. Van der Schoot: “We zijn in die hoedanigheid bijvoorbeeld ook in gesprek met het CBR, om te kijken wat onze rol kan zijn in het voorkomen dat mensen moe achter het stuur kruipen.” Het duo is trots op wat ze met het slaapexpertisecentrum in Spijkenisse in vijf jaar hebben bereikt. “Veel slaapcentra behandelen alleen apneu, maar wij doen veel meer”, zegt Van der Schoot trots. “We zijn hard op weg om volgend jaar een geaccrediteerd slaapcentrum te worden.”

Bekijk het complete magazine

Terug naar nieuwsoverzicht