Terug naar overzicht

Buitenpoli in Hoogvliet en opvang acute hartklachten vanaf september

Spijkenisse Medisch Centrum breidt zorgaanbod uit

Vanaf september breidt het Spijkenisse Medisch Centrum het zorgaanbod verder uit. Voor acute hartklachten kunnen patiënten na verwijzing van de huisarts in het Spijkenisse Medisch Centrum terecht. Cardiologen kunnen dan snel duidelijkheid en een eventueel behandelplan bieden. Patiënten uit Hoogvliet kunnen vanaf september dichtbij huis naar een poliklinische afspraak. Het Spijkenisse Medisch Centrum opent dan een buitenpoli in het Medisch Centrum Oude Wal in Hoogvliet.

Cardiologische zorg

Huisartsen kunnen vanaf september patiënten met acute hartklachten, zoals pijn op de borst of hartkloppingen, naar het Spijkenisse Medisch Centrum verwijzen. “Voor deze ontwikkeling moesten  patiënten met deze klachten naar bijvoorbeeld Rotterdam, echter blijkt er vaak niets aan de hand”, vertelt cardioloog Kees-Jan Royaards. “Vanaf september kunnen we ook in Spijkenisse zien of er echt iets mis is door bijvoorbeeld een hartfilmpje te maken, een bloedonderzoek te doen of een inspanningsproef.” Is er niets aan de hand, dan kan de patiënt alsnog naar huis. Is er wel wat aan de hand, dan gaat de patiënt naar een ander ziekenhuis. “Dit is hetzelfde als dat je in andere kleinere ziekenhuizen wordt gecontroleerd”, vervolgt Royaards. “Patiënten kunnen in deze regio namelijk alleen in het Maasstad Ziekenhuis of Erasmus MC worden gedotterd”.

Poliklinische zorg in Hoogvliet

Een poli afspraak bij de orthopeed, de longarts, chirurg, maag- darm-leverarts of dermatoloog: vanaf september kan dit ook in Hoogvliet in de buitenpoli van het Spijkenisse Medisch Centrum. “We willen goed en veilig beginnen”, zegt bestuurder Martin Verveer. “Daarom beginnen we met enkele specialismen”, vervolgt hij. Een volgende stap is om de komende maanden nog meer specialisten speekuren te laten draaien in de buitenpolikliniek, zoals de radioloog, de ouderengeneeskundige, de kno-arts, de gynaecoloog, allergoloog en neuroloog.

Naast het Spijkenisse Medisch Centrum zijn er ook meerdere zorgverleners aanwezig in het medisch centrum Oude Wal in Hooglviet, zoals enkele huisartsenpraktijken, maar ook een apotheek, fysiotherapeut, logopedist, thuiszorg Rotterdam, diëtistenpratijk, cardiologie centrum en podotherapeut. Alle zorgverleners werken samen en bieden zo een totaalpakket aan zorg in Hoogvliet.

Meer ontwikkelingen

Het zorgaanbod van het Spijkenisse Medisch Centrum is nog volop in ontwikkeling. “Samen met de huisartsen wordt er gekeken naar de vraag”, vertelt Verveer. “Daarbij richt het ziekenhuis zich vooral op oudere patiënten die er in de regio Voorne-Putten meer dan gemiddeld zijn.” Het plan is om dit najaar een speciale afdeling ouderengeneeskunde te starten. Hier wordt in enkele dagen gekeken welke hulp het beste is voor een oudere patiënt met meerdere klachten. Daarna kan de patiënt weer naar huis, of eventueel naar een verpleeghuis. Om dit mogelijk te maken, zal ook de afdeling neurologie groeien.Daarnaast zijn er plannen voor de dialyse: nierpatiënten kunnen dan voor het eerst in Spijkenisse terecht. Verveer: “dat is hier nog nooit geweest.” Voor het Spijkenisse Medisch Centrum voelt dat het vertrouwen groeit. “Patiënten gaven het ziekenhuis bij het laatste onderzoek maar liefst een 8,1.”

Terug naar nieuwsoverzicht