Neurochirurgie

Bij neurochirurgie vindt de operatieve behandeling van neurologische aandoeningen plaats. Het gaat dan om afwijkingen van het zenuwstelsel, zoals aandoeningen aan wervelkolom en ruggenmerg, en zenuwletsels. Hernia-operaties of behandeling van het carpaal tunnel syndroom zijn operaties die veel voorkomen.

Aandoeningen

Een hernia treedt op in de wervelkolom. Deze bestaat uit een aantal beenderen (wervels). Tussen de wervels liggen de tussenwervelschijven, die belangrijk zijn voor het bewegen van de wervelkolom. Ze bestaan uit een stevige omhulling (de anulus fibrosus) en een weke buigzame kern (de nucleus pulposus). Wanneer de harde omhulling een zwakke plek vertoont of scheurt, kan de weke kern naar buiten uitpuilen. Men spreekt dan van een ‘hernia nuclei pulposi’, voor het gemak afgekort tot ‘hernia’, het Latijnse woord voor uitspruiting. De uitpuilende weke kern kan een zenuwwortel gaan beknellen, waardoor de pijn ontstaat.

Carpaal tunnelsyndroom is een beknelling van de middelste zenuw in de pols (de nervus medianus). Deze zenuw loopt via de onderarm naar de handpalm door een soort tunnel, die wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad aan de handpalmzijde van de pols. Door die tunnel lopen ook de buigpezen van de vingers en de hand. De beknelling van de zenuw kan optreden wanneer door zwelling van de weefsels in of rond de tunnel de ruimte in de tunnel afneemt

R.K. Balvers
S. Leenstra
H.P. van Putten
J.K.H. Spoor