Dermatologie

Het specialisme dermatologie houdt zich bezig met aandoeningen van de huid, de nagels en het haar. U kunt bijvoorbeeld bij de dermatoloog terecht als u last heeft van eczeem, psoriasis of wratten. Maar de dermatoloog behandelt ook aandoeningen zoals huidkanker of verdenkingen van huidkanker, acné, open been, huidinfecties, spataderen en geslachtsziekten.

Aandoeningen

Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Deze mijt is met het blote oog niet te zien. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar haar eitjes. Dit veroorzaakt vreselijke jeuk, blaasjes en rode bultjes. Schurft is zeer besmettelijk. Schurft is goed te behandelen met medicijnen en een aantal was- en luchtvoorschriften.

Onderzoeken

Een allergie is een ongewenste, heftige reactie van het lichaam op een stof van buitenaf. Deze stoffen noemen we allergenen. Er zijn allergenen waarop we direct reageren en allergenen die pas na langer contact een reactie geven. De allergenen veroorzaken een overgevoeligheid (allergie). De heftige reactie treedt over het algemeen op bij de slijmvliezen en op de huid. Er zijn twee soorten onderzoek waarmee de oorzaak van de allergie ontdekt kan worden; de plakproef of een priktest.

Behandelingen

Bij vocht in de benen of een trombosebeen kan compressietherapie helpen. Het been krijgt een zwachtel of elastische kous om zodat het bloed makkelijker terugstroomt richting het hart.

Met een kleine ingreep (excisie) wordt een (huid)afwijking weggesneden. Het weggehaalde stukje wordt opgestuurd voor verder onderzoek.

Photo/dynamische therapie wordt ingezet bij de behandeling van een aantal voorlopers van huidkanker zoals actinische keratosen, ziekte van Bowen en basaalcelcarcinoom. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde fotoactieve stof in combinatie met zuurstof en een speciale lichtbron. U krijgt een crème opgesmeerd die deze fotoactieve stof bevat. De cellen van de huid nemen deze stof op, zetten deze om en door belichting met een speciale lichtbron en de combinatie met zuurstof worden kankercellen vernietigd.

UVB licht is een natuurlijk onderdeel van zonlicht die ontstekingen van de huid en de celgroei kan beïnvloeden. Deze behandelingen kunnen helpen bij bepaalde huidziekten zoals eczeem, psoriasis, vitiligo, lichtallergie etc.

Speciale spreekuren

De vulva is het gebied van de schaamlippen en de huid tussen vagina-opening en anus. Bij huidproblemen in dit gebied werken de gynaecoloog en dermatoloog samen. Het vulvaspreekuur is met name bedoeld voor vrouwen met klachten die moeilijk te behandelen zijn. Bijvoorbeeld huidziekten zoals Lichen of een voorstadium van kanker, maar ook onbegrepen klachten van pijn en jeuk.

De assistentes zijn opgeleid om patiënten met eczeem te begeleiden. Patiënten kunnen hier terecht na verwijzing door de dermatoloog, tijdens dit spreekuur krijgen ze extra uitleg over het eczeem, smeerinstructies en leefstijladviezen.

Specialisten

E. van Dijk

Physician Assistant

I. van de Meeberg

Physician Assistant

N. Soendjojo

Dermatoloog

Aandachtsgebieden:

  • algemene dermatologie
  • oncologie
  • dermatochirurgie
  • sella-spreekuur
A. Verzijl

Dermatoloog

Aandachtsgebieden: 

  • vulvaspreekuur
  • spataderen
  • oncologie
  • algemene dermatologie