Orthopedie

De orthopedisch chirurgen behandelen problemen rondom gewrichten. Denk hierbij aan de knie, heup, schouder, pols, elleboog en rug. Naast de gewrichten zelf, richten de orthopeden zich ook op aanhechtingen aan het gewricht, zoals banden, spieren en pezen. Ook kunt u bij de orthopeden terecht met uw vragen over osteoporose (botontkalking). Knie- en heupoperaties zijn de grote trots van Spijkenisse Medisch Centrum.

Aandoeningen

Osteoporose is een aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt en de botstructuur veranderd. Door de zwakkere botten en veranderende botstructuur ontstaan gemakkelijk botbreuken. Gedurende uw leven vernieuwen uw botten zichzelf. Het is een continu proces van afbraak en opbouw. Een belangrijke bouwstof daarbij is calcium. Als er meer botweefsel wordt afgebroken dan aangemaakt, verzwakken de botten en worden ze bros. Een bros bot kan er aan de buitenkant normaal uitzien. Maar binnenin zijn de botbalkjes dunner geworden waardoor de natuurlijke gaatjes groter zijn dan normaal. Het bot kan daardoor gemakkelijk breken.

Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht minder van kwaliteit, raakt je gewricht soms ontstoken en verandert het bot van een gewricht. Beschadigd kraakbeen herstelt nauwelijks. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten, maar komt meestal voor in duim, knie of heup. Klachten zijn pijn in de gewrichten, stijfheid en moeite met bewegen.

Onderzoeken

Arthroscopie betekent in het gewricht kijken. Dit betreft meestal het kniegewricht, soms ook het schouder-, enkel-, elleboog-, pols- of heupgewricht. Verschillende aandoeningen in de knie (zoals meniscusscheuren, losse stukjes bot of kraakbeen, kruisbandscheuren, kraakbeenbeschadigingen en slijmvliesontsteking) kunnen direct gezien worden zonder de knie helemaal open te snijden.

Behandelingen

Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een ‘versleten heup’ baat bij hebben. Tijdens de operatie verwijdert de orthopedisch chirurg de heupkop. In de heupkom wordt een kom van kunststof geplaatst. Hierna wordt in het bovenbeen een metalen pen geplaatst waarop de kop is vastgemaakt welke precies in de kom past. Het hele gewricht wordt dus vervangen.

In Spijkenisse Medisch Centrum werken we samen met Podotherapie Hermanns. U kunt meestal binnen enkele dagen bij hen terecht voor een afspraak voor de volgende diensten:

  • Podotherapeutisch onderzoek & behandeling van pijnklachten bij het bewegen;
  • Aanmeten van steunzolen;
  • Aanmeten van orthopedische schoenen*;
  • Comfortschoeisel met op maat gemaakt voetbed zoals slippers, sandalen en huisschoenen​.

* Orthopedische schoenen kunnen niet op iedere locatie worden aangemeten. Voor een aanmeetlocatie bij u in de buurt, gelieve te bellen naar ons hoofdkantoor.

Meer informatie vindt u op de website van Podotherapie Hermanns. Klik hier.

Speciale spreekuren

Tweewekelijks op maandag houdt dr. Bakker een speciale poli voor mensen met rugklachten.  Dr. Bakker is gespecialiseerd in aandoeningen aan de wervelkolom. U krijgt van uw huisarts een doorverwijzing naar dit spreekuur.

Voorlichting

Onderstaande video geeft u meer inzicht in een knie operatie.

Onderstaande video geeft u meer inzicht in een heup operatie (gecementeerd).

W.M. Bakker

Orthopedisch chirurg

P.A.G.M. Bakx
R.J. Blokzijl
J. van de Breevaart Bravenboer
F.R.J. Groen
H. Jan
J. Kitzen
E.M. Nelissen

Orthopedisch chirurg

dr. H.I.H. Lampe

Orthopedisch chirurg

A.W.H. Voordijk