Orthopedie

De orthopedisch chirurgen behandelen problemen rondom gewrichten. Denk hierbij aan de knie, heup, schouder, pols, elleboog en rug. Naast de gewrichten zelf, richten de orthopeden zich ook op aanhechtingen aan het gewricht, zoals banden, spieren en pezen. Ook kunt u bij de orthopeden terecht met uw vragen over osteoporose (botontkalking). Knie- en heupoperaties zijn de grote trots van Spijkenisse Medisch Centrum.

Aandoeningen

Osteoporose is een aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt en de botstructuur veranderd. Door de zwakkere botten en veranderende botstructuur ontstaan gemakkelijk botbreuken. Gedurende uw leven vernieuwen uw botten zichzelf. Het is een continu proces van afbraak en opbouw. Een belangrijke bouwstof daarbij is calcium. Als er meer botweefsel wordt afgebroken dan aangemaakt, verzwakken de botten en worden ze bros. Een bros bot kan er aan de buitenkant normaal uitzien. Maar binnenin zijn de botbalkjes dunner geworden waardoor de natuurlijke gaatjes groter zijn dan normaal. Het bot kan daardoor gemakkelijk breken.

Het menselijk lichaam is van nature in staat om bloed te stollen. We kunnen dat goed zien als we een wondje hebben. Eerst stroomt er bloed uit het wondje, maar al snel zorgt ons lichaam ervoor dat het bloed stolt. Dat is maar goed ook, want anders zou het lichaam te kampen krijgen met een groot bloedverlies. Bloedstolling is dus van levensbelang. Trombose is echter een negatief effect van de bloedstolling, de bloedstolling schiet als het ware zijn doel voorbij. Bij trombose is er sprake van teveel stolling, waardoor er een stolsel (een “bloedprop”) ontstaat. Door dit stolsel kan een bloedvat gedeeltelijk of helemaal verstopt raken

Onderzoeken

Arthroscopie betekent: in het gewricht kijken. Dit betreft meestal het kniegewricht, soms ook het schouder-, enkel-, elleboog-, pols- of heupgewricht. Verschillende aandoeningen in de knie (zoals meniscusscheuren, losse stukjes bot of kraakbeen, kruisbandscheuren, kraakbeenbeschadigingen en slijmvliesontsteking) kunnen direct gezien worden zonder de knie helemaal open te snijden.

Behandelingen

Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een ‘versleten heup’ baat bij hebben. Tijdens de operatie verwijdert de orthopedisch chirurg de heupkop. In de heupkom wordt een kom van kunststof geplaatst. Hierna wordt in het bovenbeen een metalen pen geplaatst waarop de kop is vastgemaakt welke precies in de kom past. Het hele gewricht wordt dus vervangen.

Speciale spreekuren

De rugpolikliniek is een samenwerking tussen de poliklinieken orthopedie en neurologie, speciaal voor patiënten met rugpijn. U ondergaat op één ochtend alle nodige onderzoeken. Onze medisch specialisten overleggen vervolgens met elkaar over het, voor u, meest geschikte behandelplan. Dit behandelplan bespreekt u op een later moment met uw behandelend arts. Heeft u interesse in de rugpolikliniek dan kunt u een doorverwijzing vragen bij uw huisarts.