Maag-, darm- en leverziekten (MDL)

Bij het specialisme maag-, darm- en leverziekten kunt u terecht met klachten aan de slokdarm, maag, darmen, lever, galblaas en alvleesklier.

Afdeling Endoscopie
De afdeling Endoscopie vindt u op de eerste verdieping, route 109. Als u een verwijzing heeft gekregen voor een onderzoek zonder roesje kunt u direct een afspraak maken bij de afdeling endoscopie. Voor een onderzoek met roesje dient u eerst een afspraak te maken op de polikliniek MDL voor een screening.

Onderzoeken

Spijkenisse Medisch Centrum heeft sinds juli 2021 het certificaat om darmonderzoeken in het kader van het bevolkingsonderzoek te mogen uitvoeren.  Alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar krijgen één keer per twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Blijkt dat de uitslag van het bevolkingsonderzoek niet goed is, dan wordt doorverwezen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Als darmkanker vroeg ontdekt wordt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Op basis van beschikbaarheid in de regio bepaalt het RIVM waar uw colonoscopie en het voorafgaande intakegesprek worden gepland.

Met een colonoscopie wordt het slijmvlies aan de binnenkant van de dikke darm en eventueel het laatste stuk van de dunne darm onderzocht. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een colonoscoop. Dit is een dunne flexibele slang voorzien van een lampje en kleine camera. Met dit onderzoek kan de arts afwijkingen aan uw dikke darm en eventueel het laatste stuk van uw dunne darm opsporen.

Door uw behandelend arts wordt verteld hoe u zich moet voorbereiden op uw colonoscopie. Dit kan met Klean-prep, Moviprep, Picoprep of met Pleinvue. Meer over deze manieren van voorbereiding vind u in de folders aan de linkerzijde van deze pagina. U kunt hieronder de instructievideo Pleinvue bekijken.

 

 

Bij een gastroduodenoscopie wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm bekeken met een endoscoop. Een endoscoop is een dunne flexibele slang met aan het uiteinde een kleine videocamera. Met dit onderzoek kan uw behandelend arts afwijkingen aan uw slokdarm, maag of twaalfvingerige darm opsporen.

Met een sigmoïdoscopie wordt de binnenkant van het laatste deel van de dikke darm (=het sigmoïd) en de endeldarm onderzocht. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een endoscoop. Dit is een dunne flexibele slang voorzien van een lampje en kleine camera. Met dit onderzoek kan de arts afwijkingen aan een deel uw dikke darm opsporen.

Specialisten

E. Kuiper

MDL-arts
Maag-, darm- en leverziekten

F. Kubben

MDL-arts
Maag-, darm- en leverziekten

M. Buis

MDL-arts
Maag-, darm- en leverziekten

C. den Dulk

MDL-arts
Maag-, darm- en leverziekten

D. van den Dries

Physician Assistant
Maag-, darm- en leverziekten

J.G. den Hollander

Internist
Maag-, darm- en leverziekten