Terug naar overzicht

Kindergeneeskunde en geboortezorg in regio Voorne-Putten verandert

Het zorgprofiel van het Spijkenisse Medisch Centrum krijgt vorm

Per 1 september zorgen het Spijkenisse Medisch Centrum, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Van Weel-Bethesda Ziekenhuis samen voor de kindergeneeskundige zorg in de regio Voorne-Putten. Per 1 oktober wordt tevens de geboortezorg gezamenlijk georganiseerd. Huisartsen en verloskundigen zijn geïnformeerd en kunnen hun patiënten en cliënten gericht doorverwijzen op basis van de nieuwe richtlijnen.

Zorg voor kinderen

Kinderen uit de regio kunnen voor onderzoek, controle of kleine ingrepen op afspraak terecht in de kinderpolikliniek van het Spijkenisse Medisch Centrum. Op de spoedpost in het medisch centrum kunnen kinderen op verwijzing van de huisarts terecht met kleine verwondingen waarvoor geen opname is vereist, zoals een kleine botbreuk of snijwond.
Vanaf 1 september vinden er geen meerdaagse opnames en uitgebreide spoedzorg voor kinderen in het Spijkenisse Medisch Centrum plaats. Voor deze zorg kunnen kinderen terecht bij de samenwerkingspartners in de regio. Wel zijn er in het medisch centrum dagbehandelingen voor kinderen mogelijk, zoals het knippen van keelamandelen en het opereren van liesbreuken.

Geboortezorg

Zwangere vrouwen uit de regio Voorne-Putten kunnen voor hun bevalling terecht in het Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis of het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Bevallen in het Spijkenisse Medisch Centrum is per 1 oktober niet meer mogelijk. In het medisch centrum kunnen zwangere vrouwen met een medische indicatie nog steeds terecht voor zwangerschapscontroles onder begeleiding van verloskundigen en gynaecologen. De bevalling vindt dan plaats in een van de drie partnerziekenhuizen. De couveuseafdeling in het medisch centrum blijft geopend tot 1 oktober. Verloskundigen en huisartsen zijn geïnformeerd. Bij hen kunnen zwangere vrouwen terecht voor vragen over hun persoonlijke situatie.

Zorgprofiel Spijkenisse Medisch Centrum

De nieuwe invulling van kindergeneeskunde en geboortezorg passen bij het nieuwe zorgprofiel van het Spijkenisse Medisch Centrum. Kinderen, pasgeborenen en zwangeren hebben een hoog risicoprofiel en hebben daarom vaak meer specialistische en acute zorg nodig. Die zorg vindt in het Spijkenisse Medisch Centrum niet plaats. In Spijkenisse kunnen patiënten op afspraak terecht voor onderzoek, controles en kleine ingrepen. Meer specialistische zorg verlenen de samenwerkingspartners: het Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Terug naar nieuwsoverzicht