Longgeneeskunde

De longartsen zijn specialist op het gebied van de aandoeningen van het ademhalingssysteem. Denk daarbij aan astma, COPD en longkanker. De longarts behandelt ook slaap- en snurkproblementuberculose, aandoeningen van het borstvlies en zeldzamere ziekten.

Specialisten

geen profiel foto

D.G. van Leeuwen

R.J. Rhodius

Algemene longziekten en longoncologie.

M. van der Schoot

Algemene longgeneeskunde en slaapgeneeskundige (somnoloog).

Speciale spreekuren

De longgeneeskunde biedt diverse speciale spreekuren.

 1. Longverpleegkundig spreekuur

  Twee maal per week kunt u terecht bij de longverpleegkundige voor uw longaandoening. Hier krijgt u uitleg over uw medicatie, instructies voor het gebruik van inhalatiehulpmiddelen en controle op uw inhalatietechniek.

 2. Stoppen met roken

  De methode-Stivoro kan u helpen om te stoppen met roken. De longarts  en longverpleegkundige Kelly Schefers begeleiden u intensief tijdens dit traject, dat ongeveer een half jaar duurt.  Belt u voor een afspraak 0181 – 65 83 44.

 3. Kindercarrousel

  De kindercarrousel is speciaal voor patiënten in de leeftijd van 6 jaar t/m 17 jaar die klachten ervaren zoals kortademigheid en hoesten. Tijdens de kindercarrousel ondergaan patiënten eerst een longfunctieonderzoek en bezoeken zij vervolgens de kinderlongverpleegkundige en de kinderarts.

  Het longfunctieonderzoek meet hoeveel lucht de luchtwegen doorlaten, hoeveel lucht er in de longen kan en hoe snel deze lucht weer kan worden uitgeblazen. Vervolgens bekijkt de kinderlongverpleegkundige het medicatiegebruik en geeft hier uitleg over. Zij legt uit hoe, wanneer en hoe vaak de medicijnen ingenomen moeten worden en hoe de apparatuur goed schoongemaakt wordt. De kinderarts doet het lichamelijke onderzoek, bespreekt het soort medicatie (en past dit eventueel aan) en bespreekt het eventuele rookgedrag van het kind of zijn/haar naasten. Het doorlopen van de kindercarrousel duurt circa 2 uur.

  De kindercarrousel is een samenwerking tussen het Spijkenisse Medisch Centrum en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

   

Wachttijden

 • Polikliniek

  Wachttijd

  • Longgeneeskunde 19 dagen