Terug naar overzicht

Troostdekens voor oncologiepatiënten in Spijkenisse Medisch Centrum

Op 21 maart werden in Spijkenisse Medisch Centrum troostdekens overhandigd voor de oncologiepatiënten. Dames van Stichting Ankh – inloophuis Hoogvliet en Stichting de Thuiskamer uit Hoogvliet hebben maanden gebreid en gehaakt aan deze troostdekens.

Troostdekens zijn dekens voor patiënten met kanker die in het ziekenhuis komen voor hun chemokuur. Door de kuur verandert de hormoonhuishouding waardoor mensen het vaak koud hebben. Een eigen mooie troostdeken, met liefde gemaakt, biedt comfort en troost.

Het initiatief voor de troostdekens is ontstaan tijdens het haak- en breicafé bij Stichting De Thuiskamer, waar dames, en af en toe een heer, de prachtigste creaties maken.

Stichting De Thuiskamer in Hoogvliet is een ontmoetingscentrum voor ouderen en ieder die anderen wil ontmoeten en waar allerlei activiteiten zoals het haak- en breicafé worden georganiseerd. De Thuiskamer zit in hetzelfde pand als Inloophuis Hoogvliet. Inloophuis Hoogvliet is een ontmoetingscentrum voor mensen met (ex-)kanker, naasten en nabestaanden. Men kan hier terecht voor een luisterend oor, een ontspannende activiteit, voorlichting en informeel lotgenoten contact. Bezoekers van De Thuiskamer en Inloophuis Hoogvliet hebben onderling contact en zo kwam men op het idee om iets te doen voor mensen met kanker. 

Spijkenisse Medisch Centrum heeft nu 15 dekens ontvangen, maar er volgen er nog meer. Oncoloog De Jongh vindt het een warm initiatief, maar maakte zich zorgen om de strenge hygiëne-eisen waar een ziekenhuis aan moet voldoen. Daarom krijgen patiënten die een chemokuur ondergaan de deken tijdens de chemokuur en daarna gaat de deken mee naar huis. Bij een volgende chemokuur kan de patiënt de deken weer meenemen voor warmte en troost.

Mevrouw Bek was de eerste die een troostdeken mocht ontvangen. ‘Ik ben er heel blij mee. Ik heb het vaak koud en heb altijd een fleecedeken op de bank liggen. Nu heb ik een mooi uniek exemplaar dat mij warm houdt.’

Terug naar nieuwsoverzicht