Terug naar overzicht

Bevolkingsonderzoek darmkanker van start in Spijkenisse Medisch Centrum

Spijkenisse Medisch Centrum heeft het certificaat voor het uitvoeren van het bevolkingsonderzoek darmkanker  ontvangen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mensen die positief zijn volgens de ontlastingstest van het bevolkingsonderzoek kunnen bij Spijkenisse Medisch Centrum terecht voor een vervolgonderzoek.

“We hebben naar dit moment geruime tijd uitgekeken”, aldus bestuurder Paul van der Velden.  “Borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker behoren in Nederland tot de meest voorkomende kankersoorten. We screenen al enkele jaren op borstkanker (mammografie) en baarmoederhalskanker (uitstrijkje) en daar komt binnenkort gelukkig dus ook in Nissewaard de screening op darmkanker bij. Hopelijk kunnen we hiermee bijdragen aan het tijdig opsporen van deze kankersoorten en het succesvol behandelen ervan,”

Bevolkingsonderzoek al vanaf 55 jaar
Alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar krijgen één keer per twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Ze krijgen een darmkankerkit toegestuurd: een paarse envelop met een buisje. Het buisje met ontlasting wordt voor verder onderzoek naar het laboratorium gestuurd. Wordt er bloed ontdekt dan wordt doorverwezen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Tijdens een kijkonderzoek inspecteert de arts dan de dikke darm op de aanwezigheid van poliepen of gezwellen. Want deze ziekte begint meestal als een poliep, een uitstulping aan de binnenkant van de dikke darm, die uitgroeit tot een kwaadaardige tumor. Als darmkanker vroeg ontdekt wordt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker is te vinden op: www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/darmkanker/vervolgonderzoek

Terug naar nieuwsoverzicht