Terug naar overzicht

Burgemeester Foort van Oosten en wethouder Wouter Struijk openen Spoedplein in Spijkenisse

Sinds dit jaar werken Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) en Huisartsenposten Rijnmond locatie Spijkenisse samen vanaf een uniek Spoedplein: Spoedplein Spijkenisse. Het zorgpersoneel van de spoedpost en de huisartsenpost werken sinds dit jaar samen als één team aan één balie waardoor er voor patiënten met een spoedvraag direct kan worden bepaald welke arts hij of zij nodig heeft. “Er is geen enkele andere plek waar huisartsen, medisch specialisten en ander zorgpersoneel op deze manier samenwerken. Een unieke stap in Nederland”, aldus Tessa van Maanen, bestuurder SMC.

Dyonne Broers, bestuurder van Huisartsenposten Rijnmond vult aan: “Om te begrijpen hoe uniek dit is, is het belangrijk om te weten hoe spoedzorg werkt. In geval van spoed die niet-levensbedreigend is, moeten patiënten overdag altijd eerst contact opnemen met hun eigen huisarts. In avond, nacht en weekend kan contact worden opgenomen met de huisartsenpost. Op basis van de klachten wordt telefonisch bepaald of iemand naar de huisartsenpost moet komen of dat de klachten tot de volgende werkdag kunnen wachten. Tessa vult aan: “Bij Spoedplein Spijkenisse komen patiënten nu bij één en dezelfde balie binnen. Daar wordt bepaald of de klachten door een huisarts of door een medisch specialist moet worden behandeld. In de oude situatie, die in de rest van Nederland nog steeds geldt, ging de patiënt altijd éérst langs de huisarts en dan pas door naar een medisch specialist als dat nodig was. Of juist andersom. Een patiënt meldde zich dan bij de SEH, maar bleek bij de huisartsenpost te moeten zijn waardoor de patiënt twee keer zijn verhaal moest doen. Door dit spoedplein worden patiënten sneller geholpen en krijgen zij de juiste zorg op de juiste plek.”

Spoedzorg in regio Spijkenisse nog beter geborgd
Voor de samenwerking van start kon, was een intensieve verbouwing nodig om het pand gereed te maken. Een verbouwing kost geld en om de financiering rond te krijgen, is er veelvuldig overleg geweest met alle betrokken partijen. Naast het ziekenhuis waren dat de zorgverzekeraars en uiteraard de gemeente Groot Nissewaard. Mede dankzij de inzet van burgemeester Foort van Oosten en wethouder Wouter Struijk kon het project uiteindelijk van start gaan. Met een resultaat waar alle betrokken partijen trots op zijn! Wethouder Struijk: ‘Voor de inwoners van Nissewaard is het van groot belang dat ze snel toegang krijgen tot zorg. Zeker in geval van spoed. Daarom hebben we ons met volle overtuiging ingezet om het Spoedplein voor elkaar te krijgen. Dat dit gelukt is en dat het Spoedplein nu gestart is, is een stap waar we heel blij mee zijn. We weten nu allemaal hoe kwetsbaar de zorg is en zijn blij dat we hiermee de spoedzorg voor de regio nog beter geborgd hebben.”

Terug naar nieuwsoverzicht