Terug naar overzicht

Dialyseren nu ook mogelijk in Spijkenisse Medisch Centrum

Het Spijkenisse Medisch Centrum heeft een nieuwe afdeling voor de behandeling van hemodialysepatiënten. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen nierpatiënten terecht in  Spijkenisse voor dialysezorg. De nieuwe afdeling is tot stand gekomen dankzij een intensieve samenwerking met het dialysecentrum van het topklinische Maasstad Ziekenhuis. De voormalige Intensive Care is verbouwd tot een volwaardige hemodialyseafdeling naar de modernste standaarden. De medische zorg wordt geleverd door internist-nefrologen en dialyseverpleegkundigen van het Maasstad Ziekenhuis.

Groot voordeel voor patiënten

De komst van de nieuwe dialyseafdeling in het Spijkenisse Medisch Centrum zorgt voor een verkorting van de reisafstand en reistijd voor nierpatiënten op Voorne-Putten. Een groot voordeel voor de patiënt die voor  een effectieve behandeling van drie tot vier uur, drie keer per week in het ziekenhuis is. Internist-nefroloog R.M. Swart: “Het levert een grote winst op in de kwaliteit van leven doordat patiënten meer tijd over houden voor het normale leven”.

“Dit voordeel sluit goed aan bij het zorgprofiel van het Spijkenisse Medisch Centrum”, vervolgt Swart. “We leveren zorg dichtbij huis als het kan en verder weg als het moet. Nu kunnen patiënten ook voor uitstekende dialysezorg dichtbij huis terecht’. Voor complexe zorg of een ziekenhuisopname worden dialysepatiënten overgeplaatst naar het Maasstad Ziekenhuis.

Hoogwaardige zorg

Over het algemeen zullen nierpatiënten in het Maasstad Ziekenhuis starten met de hemodialysebehandelingen en  zodra het mogelijk is, worden overgeplaatst naar het Spijkenisse Medisch Centrum. Nierpatiënten kunnen in eerste instantie drie dagen per week terecht op de nieuwe afdeling van het Spijkenisse Medisch Centrum, die is ingericht op het leveren van hoogwaardige hemodialysezorg. Daarnaast heeft het Spijkenisse Medisch Centrum een nefrologisch spreekuur voor patiënten met nieraandoeningen, waaronder chronische nierschade.

Net als in het dialysecentrum van het Maasstad Ziekenhuis worden hemodialysepatiënten in het Spijkenisse Medisch Centrum beoordeeld op geschiktheid voor het ondergaan van een niertransplantatie. De benodigde voorbereidingen  worden samen met het Erasmus MC gedaan.

Het Spijkenisse Medisch Centrum is onderdeel van de Coöperatie Zorg op Zuid. Het werkt intensief samen met het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en Het Van-Weel Bethesda ziekenhuis.

Terug naar nieuwsoverzicht