Terug naar overzicht

Eerste resultaten SONIA-studie onder borstkankerpatiënten veelbelovend

Op 5 juni 2023 werden de eerste resultaten van de SONIA studie gepresenteerd op een oncologiecongres in Chicago. De SONIA studie is een wetenschappelijk onderzoek dat in 73 ziekenhuis is uitgevoerd onder patiënten met uitgezaaide borstkanker die hiervoor hormoontherapie krijgen. Veel patiënten vanuit het BorstcentrumZuidHollandZuid deden hieraan mee.

In de studie wordt onderzocht wat het beste moment is om CDK4-6 remmers toe te dienen. CDK4-6 remmers zijn geneesmiddelen die de celdeling van kankercellen afremmen en kunnen worden toegevoegd aan de hormoontherapie. Centraal staat de vraag of deze remmers het beste aan het begin van de behandeling kunnen worden ingezet of pas op het moment dat de eerste hormoontherapie onvoldoende resultaat boekt.

Voor de studie werd de groep deelnemende patiënten opgedeeld in twee groepen; één groep kreeg direct de CDK4-6 remmers toegediend bij start van de hormonale therapie, de tweede groep pas op het moment dat de therapie onvoldoende leek te werken. Uit de eerste resultaten van de studie blijkt dat er geen duidelijk voordeel wordt behaald bij het direct toedienen van de CDK4-6 remmers. Er was geen verschil in de totale overleving en de kwaliteit van leven tijdens  de periode dat de borstkanker onder controle was. De eerste groep had meer last van bijwerkingen dan de tweede groep.

Deze eerste resultaten zijn veelbelovend en onderschrijft de huidige werkwijze in Nederland. Op dit moment worden deze remmers pas ingezet bij borstkankerpatiënten als de eerste behandeling met hormonale therapie niet meer voldoende werkt. De SONIA-studie is nog niet afgerond en er worden nog steeds gegevens verzameld van deelnemende patiënten. Voor deelnemende patiënten aan de SONIA-studie betekenen deze resultaten dat alle patiënten, onafhankelijk van in welke groep zij behandeld zijn, een goede behandeling hebben gekregen. Voor patiënten die nog actief behandeld worden in de SONIA-studie zijn geen veranderingen of aanpassingen nodig aan de behandeling. Voor eventuele vragen over hun persoonlijke situatie kunnen patiënten bij hun eigen behandelend arts terecht. Voor meer informatie over de SONIA-studie, klik hier https://sonia-studie.nl/

Over Borstcentrum ZuidHollandZuid

Borstcentrum ZuidHollandZuid is een initiatief van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum. Meer dan tachtig medici, paramedici en verpleegkundigen werken intensief samen om hoogwaardige borstkankerzorg in de regio Rotterdam en de Zuid-Hollandse eilanden te leveren. De zorg van Borstcentrum ZuidHollandZuid wordt verleend vanuit de vier ziekenhuislocaties in Dirksland, Rotterdam en Spijkenisse.

Terug naar nieuwsoverzicht