Terug naar overzicht

Hemodialyse Spijkenisse Medisch Centrum in een nieuw jasje

Op de vernieuwde afdeling hemodialyse in Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) wordt buiten naar binnen gebracht. De wanden zijn groen geverfd of in landschapspanorama’s veranderd, kasten lijken net houtstapels en op sommige plekken lijkt het net of er een echt stukje wolkendek te zien is.

 “Onze patiënten komen hier drie keer in de week voor hun dialysebehandeling van drie à vier uur”, vertelt internist-nefroloog Reinout Swart. “Om het hen zo aangenaam mogelijk te maken, hebben we de afdeling veranderd in een minder steriele, groenere en natuurlijke ruimte. En door de nieuwe wolkenplafonds met LED verlichting krijgt de lange ruimte ook een hele andere dimensie.”

 Vierjarig bestaan
De hemodialyseafdeling bestaat alweer vier jaar in SMC en is een goed voorbeeld van zorg dichtbij huis voor de nierpatiënten op Voorne-Putten. De afdeling krijgt verwijzingen uit het Maasstad Ziekenhuis en andere ziekenhuizen in de regio. De medische zorg wordt geleverd door internist-nefrologen en dialyseverpleegkundigen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. De patiënten kunnen dichtbij huis geholpen worden, maar de intensieve samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis verzekert patiënten van eventueel benodigde andere behandelmogelijkheden, zoals thuisdialyse, nachtdialyse, buikdialyse en (voorbereiding op) niertransplantatie.

“Er staan hier tien behandelstoelen. Het is rustig en we werken met een klein team. Daardoor hebben we veel persoonlijk contact met en aandacht voor de patiënten”, legt Swart uit. “We hebben al veel complimenten gekregen voor de nieuwe aankleding. Patiënten genieten enorm van de boomgaard in bloesem en de zonsondergang die de muren sieren.”

 

Terug naar nieuwsoverzicht