Terug naar overzicht

Hoge score in onderzoek Elsevier ‘De beste ziekenhuizen 2015’

Deze week heeft weekblad Elsevier met ondersteuning van bureau SiRM zijn jaarlijkse onderzoek naar de kwaliteit van de ziekenhuiszorg gepresenteerd. Het Spijkenisse Medisch Centrum behaalde hierin een bovengemiddelde score van drie uit vier en scoorde als één van de beste in de regio op het gebied van patiëntgerichtheid.

Elsevier heeft de eindscore van het onderzoek gebaseerd op de onderdelen ‘medische zorg’ en ‘patiëntgerichtheid’. Op zowel beide onderdelen behaalde het Spijkenisse Medisch Centrum een score van drie uit vier; één van de hoogste score in de regio. Bij medische zorg draait het om de veiligheid van de patiënt en bij patiëntgerichtheid gaat het om dienstverlening waaronder communicatie en informatievoorziening en om korte wachttijden. Voor de wachttijden scoort het Spijkenisse Medisch Centrum zelfs het maximale score van vier uit vier.

Herkenbaar

Deze resultaten herkent het Spijkenisse Medisch Centrum terug in de resultaten van het eigen patiënt tevredenheidsonderzoek. De score met betrekking tot de persoonlijke aandacht van de patiënt is blijvend hoog en wordt door de patiënten enorm gewaardeerd. Dit geldt ook de korte wachttijden – wat in het Elsevier onderzoek het maximum aantal punten behaalt – en de vakkundigheid.

Trots

Het Spijkenisse Medisch Centrum is erg trots op deze resultaten. “Het is wederom het bewijs dat wij echt patiëntgerichte zorg verlenen en een prachtig compliment aan al onze medewerkers”, vertelt bestuurder Martin Verveer. “Mede door de nauwe regionale samenwerking kunnen we in ons medisch centrum zorg leveren van zeer hoge kwaliteit”, vervolgt hij. “Vakkundige specialisten uit de andere ziekenhuizen werken ook in het Spijkenisse Medisch Centrum en andersom. Dat betekent het Spijkenisse Medisch Centrum ook gespecialiseerde artsen in huis heeft, die men normaal gesproken als klein medisch centrum niet aan zich zou kunnen binden. Nu leveren deze gespecialiseerde artsen ook zorg aan de patiënt in regio Voorne-Putten.” De kwaliteit van zorg op Voorne-Putten is volgens Verveer nog nooit zo goed geweest. “En daar draait het om: veilige en kwalitatieve zorg leveren dichtbij de patiënt.” 

Het onderzoek

De ziekenhuizen in Nederland zijn onder andere vergeleken aan de hand van kwaliteitsgegevens die zij hebben aangeleverd bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Zorginzicht. Voor het onderzoek zijn ruim 1000 prestatie-indicatoren gebruikt.

Terug naar nieuwsoverzicht