Gynaecologie

Bij de gynaecologen van het Spijkenisse Medisch Centrum kunt u voor al uw gynaecologische klachten terecht. Na het vaststellen van de oorzaak van de klachten, stelt de gynaecoloog samen met u een behandelplan op. Indien nodig, volgt eventueel aanvullend onderzoek. De wachttijden hiervoor zijn kort, waardoor snel een diagnose kan worden gesteld.

Veel behandelingen worden verricht in het Spijkenisse Medisch Centrum. Mocht u niet behandeld kunnen worden in het Spijkenisse Medisch Centrum dan hebben wij een nauwe samenwerking met de coöperatie ziekenhuizen (Het Van Weel-Bethesda Ziekehuis en het Maasstad Ziekenhuis) en kunnen wij u snel bij een behandelaar elders onderbrengen.

Alle gynaecologen in het Spijkenisse Medisch Centrum leveren algemeen gynaecolgische en verloskundige zorg.

Specialisten

R. Andze

Allround gynaecoloog met aandachtsgebied bekkenbodemproblematiek.

R.J.L.M. Cikot

Bekkenbodempoli en laparoscopische chirurgie.

A.C. van Hof

Allround gynaecoloog met aandachtsgebied acnes en bloedingsproblematiek.

A.R. Hoogendoorn

Bloedingsproblemen (menstruatie poli), vulva spreekuur.

J.E. Martens

Allround gynaecoloog met aandachtsgebied oncologie en afwijkingen aan de baarmoederhals.

A.P.J. Meershoek

Fertiliteit problemen, zwangeren, bloedingsproblemen.

P.B. von Tongelen

Colposcopie, bekkenbodemchirurgie.

H. Versendaal

Hoog-risico zwangerschappen.

Speciale spreekuren

De gynaecologie biedt diverse speciale spreekuren en poliklinieken.

 1. Afwijkend uitstrijkje/cervixpoli

  Voor vrouwen met een afwijkend uitstrijkje is er het colposcopiespreekuur. Het stellen van een diagnose en de start van de behandeling vinden veelal op dezelfde dag plaats. Het eventuele vervolgtraject hoort u meteen. Dit spreekuur wordt gedaan door dokter Martens of dokter von Tongelen. U kunt bij haar terecht met een afwijkend uitstrijkje en krijgt op die dag direct het juiste onderzoek en zo nodig de behandeling.

 2. Vulvaspreekuur

  Het vulvaspreekuur is een samenwerking tussen dermatologie en gynaecologie. De vulva is het gebied van de schaamlippen en de huid tussen vagina-opening en anus. Bij de huidproblemen in dit gebied is de kennis van een gynaecoloog en een dermatoloog nodig. Vrouwen met klachten die moeilijk te behandelen zijn, worden doorverwezen naar dit gezamenlijke spreekuur. Het gaat dan om huidziekten zoals Lichen of een voorstadium van kanker, of soms ook onbegrepen klachten van pijn en jeuk. Beide specialisten zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging voor vulvapathologie. Dit spreekuur wordt gedaan door dokter Hoogendoorn samen met dokter Verzijl (dermatoloog).

 3. Bekkenbodempoli

  Dit spreekuur is bedoeld voor vrouwen die klachten hebben van een verzakking of moeite met het ophouden van de urine (incontinentie). Dokter Cikot doet dit spreekuur.

 4. Vruchtbaarheidsproblemen

  Een oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek en een eventuele hormonale behandeling behoort tevens tot het zorgpakket van het Spijkenisse Medisch Centrum. Voor complexere zorg zoals een IUI- of een IVF behandeling, wordt doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis.

 5. Zwangeren

  Bent u zwanger en heeft u een medische indicatie dan kunt u voor de zwangerschapscontroles terecht in het SMC. Zo nodig is er overleg met de verloskundige en gynaecologen in de regio. Dokter Versendaal heeft 1x per 2 weken op donderdag spreekuur in het Spijkenisse Medisch Centrum, hij is gespecialiseerd in hoog-risico zwangerschappen. Voor de bevalling kunt u vervolgens terecht in een van de coöperatie ziekenhuizen (Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis.

Wachttijden

 • Polikliniek

  Wachttijd

  • Gynaecologie 50 dagen
 • Behandeling

  Wachttijd

  • Baarmoederverwijdering 35 dagen
  • Operatieve behandeling stressincontinentie (gynaecologie/urologie) 50 dagen
  • Sterilisatie vrouw (gynaecologie) 68 dagen