Keel-, neus-, oorheelkunde (KNO)

KNO-artsen (keel-, neus- en oor) behandelen aandoeningen aan keel, neus en oren. Ook behandelen zij andere afwijkingen in het hoofd-halsgebied zoals gezwellen in de hals en de speekselklieren en afwijkingen van de slokdarm. In het Spijkenisse Medisch Centrum kunt u terecht voor diverse soorten operaties, zowel in dagbehandeling als klinisch en zowel onder volledige anaesthesie als onder plaatselijke verdoving. Onze KNO-specialisten zijn aanwezig in het ziekenhuis en op locatie Rozenburg en locatie Oud-Beijerland (Zoomwijckplein 15).

Voor Arabisch lezende patiënten

مستشفى سبايكنيزا ترحب بكم وتقدم لكم خدماتها المختلفة في مجال جراحة أمراض الأنف والأذن والحنجرة . 

هذه الخدمات تشمل علاج وجراحة:

١) مشاكل الأنف الوظيفية والتجميلية 

٢)مشاكل الإذن والسمع وامراض الدوار والتوازن

٣)مشاكل الصوت والحنجرة والبلع 

٤)مشاكل الشخير وتوقف التنفس اثناء النوم

٥) مشاكل الأطفال السمعية والنطقية والتنفسية والتهاب اللوزتين والأذن والغدد اللمفاوية

اذا أردت عرض مشكلتك علينا باللغة العربية اتصل بالسكرتارية لعمل موعد مع  طبيب الاختصاص

Specialisten

R.J.P. Briët

aandachtsgebied neus en bijholten, tumoren aangezicht en otologie (oorproblematiek)

H. Dixon

aandachtsgebied functionele/ cosmetische neuschirurgie, KNO zorg voor kinderen

J.A. Mulder

aandachtsgebied OSAS (obstructief slaap apnoe syndroom), snurken, otologie (oorproblematiek), KNO zorg voor kinderen

S.B.J. Verhoeven

aandachtsgebied KNO-zorg voor kinderen, slaapstoornissen, oorchirurgie en buis van Eustachius klachten

J.A.M. Wouters

aandachtsgebied functionele en cosmetische neuschirurgie, reconstructieve aangezichtschirurgie, pediatrische KNO en OSAS

 

Aandoeningen

Heeft u last van keel-, neus-, of oorproblemen? Snurkt u of heeft u last van slaapapneu (tijdens uw slaap stop u meerdere malen een korte tijd met ademen). Met een verwijzing van de huisarts, kunt u bij de KNO-arts terecht. Samen kunt u op zoek naar de beste oplossing voor uw probleem.

 1. Keelaandoeningen

  Een overzicht van de meest voorkomende keelproblemen

  1. Amandelontsteking
   Amandelen zitten in de keel en achter in de neus. Als u met uw mond open in de spiegel kijkt, ziet u ze. De amandelen zorgen voor de eerste afweer tegen ziektekiemen. Zelf kunnen ze ook ontstoken raken. Gebeurt dit te vaak, dan heeft u daar alleen maar hinder van. De amandelen kunnen zo groot worden dat ze problemen geven wanneer u slaapt of tijdens het eten.
  2. Brok in de keel
   Het komt regelmatig voor dat het lijkt alsof er iets in uw keel zit. Vaak maken mensen zich daar veel zorgen over, omdat ze dit gevoel niet weg krijgen. Meestal is er een slijmvliesaandoening waarbij het slijmvlies geïrriteerd is geraakt door bijvoorbeeld stoffen in de buitenlucht of maagzuur. Allergie kan ook een grote rol spelen.
  3. Mondbranden
   Mond- of tongbrangen komt regelmatig voor. De oorzaak hiervan is nog steeds onbekend. Het voelt als een branderige prikkel op het slijmvlies van de mondholte. Men denkt dat dit is ontstaan doordat er een virusinfectie is geweest waarna de zenuwuiteinden geprikkeld blijven. Het is geen ernstige aandoening, maar kan wel erg vervelend zijn. Er is tot nu toe geen goede therapie voor. Deze aandoening verdwijnt altijd vanzelf, alleen kan dit een lange tijd duren.
  4. Zwellingen aan het slijmvlies
   U kunt last hebben van zwellingen aan het slijmvlies in de mond- en keelholte. Dit is een vaak voorkomend verschijnsel. Meestal gaat het om goedaardige zwellingen die op of vanuit het slijmvlies zijn gegroeid door wondjes, verstopte speekselkliertjes of ontstekingen.
  5. Zwellingen in de hals
   Wanneer u een bobbel of zwelling voelt in de hals, kan dit u een ongerust gevoel geven. In de hals zitten vele structuren die dit kunnen veroorzaken. Een veel voorkomende oorzaak is een gezwollen lymfeklier, maar ook cysten of speekselklieren zijn hier regelmatig de oorzaak van. Een aanvullend onderzoek zoals een echografie of een scan kan meer duidelijkheid geven over de oorzaak.
 2. Neusaandoeningen

  Er zijn vele redenen waarom u last kunt hebben van uw neus. De belangrijkste staan voor u op een rij.

  1. Cosmetische neus
   Neuzen zijn er in allerlei varianten; groot, klein, scheef, met een bult. Als u uw neus lelijk vindt, kan dit voor emotionele overlast zorgen. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om verbeteringen aan uw neus aan te brengen. De KNO-arts bespreekt met u welke opties er zijn.
  2. Gebroken neus
   Wanneer u tijdens een ongeluk of botsing heeft u uw neus gebroken, merkt u dit vaak doordat uw neus even heftig bloed. U voelt pijn aan de buitenkant van de neus en de huid is sterk gezwollen. Inwendig is er meestal ook zwelling door een bloeduitstorting in het slijmvlies wat een verstopte neus geeft.
  3. Kraal in de neus
   De KNO-arts ziet vaak kinderen met een kraaltje of ander klein stukje speelgoed in de neusholte. Tijdens het spelen stoppen ze dit, zonder dat ouders het doorhebben, in de neus. Kinderen wrijven dan steeds aan de neus omdat het niet lekker aanvoelt. Op de polikliniek KNO kan zo’n stukje meestal zonder al te veel hinder verwijderd worden.
  4. Neusbloedingen
   Een bloedneus komt altijd onverwacht op de verkeerde plaats en de verkeerde tijd. Wanneer u hier vaak last van heeft, kan u dat onzeker maken, waardoor u liever niet meer de deur uitgaat. Gebruikt u bloedverdunners, dan heeft u een verhoogde kans op neusbloedingen. Door bloedverdunners neemt de stollingsfunctie van het bloed af. De meeste neusbloedingen ontstaan voor in de neus waar enkele zeer kwetsbare oppervlakkige bloedvaatjes zitten. Deze zijn meestal gemakkelijk dicht te maken.
  5. Verstopte neus
   Een verstopte neus heeft verschillende oorzaken. Dit kan komen door een scheve stand van het neustussenschot, allergie of bijvoorbeeld een chronische neusbijholte ontsteking. De KNO-arts kan u vertellen waarom u last heeft van neusverstopping door uw neusholte grondig te onderzoeken.
  6. Reukproblemen
   Wanneer u niet goed kunt ruiken kan dit grote belemmering zijn. U merkt hoe belangrijk uw reuk is, als deze er ineens niet meer is. Uw eten smaakt dan ook vaak minder goed. Dit kan komen doordat de lucht door verstopping van de neus het reukslijmvlies niet goed meer kan bereiken. Maar bijvoorbeeld ook doordat een virusinfectie het neusslijmvlies heeft aangetast.
 3. Ooraandoeningen

  Er zijn vele verschillende ooraandoeningen. Hier leest u wat de meest voorkomende ooraandoeningen zijn.

  1. Duizeligheid
   Duizelig zijn is zeer vervelend, zeker wanneer u hier constant last van heeft. U kunt er erg onzeker door worden. Duizeligheid kan bij wijze van spreken ontstaan vanuit de kleine teen tot aan het hoofd. Opsporen van de oorzaak is meestal niet simpel. Duizeligheid ontstaat vaak vanuit de evenwichtsorganen die zich in het binnenoor bevinden. Daarom komt u over het algemeen eerst bij een KNO-arts terecht. Om de oorzaak op te sporen, wil de KNO-arts tot in de detail uw verhaal horen en zal hij uitgebreid onderzoek doen.
  2. Flaporen
   Flaporen, ook wel afstaande oren genoemd, komen regelmatig voor. Meestal ontstaan flaporen al nog voordat u geboren bent. Het is een bepaalde groei van het kraakbeen in het oor. Flaporen hebben geen invloed op het gehoor. Wanneer u flaporen heeft en dit niet mooi vindt, kunt u deze laten corrigeren.
  3. Oorontsteking
   Wanneer u een oorontsteking heeft kan dit verschillende klachten geven zoals pijn, jeuk, uitvloed van het oor, gehoorvermindering en soms duizeligheid. Vaak zit de ontsteking aan het begin van de gehoorgang. Maar ook regelmatig in het middenoor of in het bot achter het oor. Veelvoorkomende oorzaken zijn vaak wattenstaafjes gebruiken om het oor te reinigen en regelmatig schoonspoelen van de gehoorgang met water.
  4. Oorsuizen
   Tinnitus of oorsuizen is een verschijnsel wat bijna iedereen heeft. Bij de meeste mensen is het geluid zo zacht dat het niet hoorbaar is. Hoort u het wel, dan kan dat zeer irritant zijn en zelfs als een handicap worden ervaren. Men denkt dat hier niets aan te doen is, maar dat is niet juist. Voor sommige vormen van tinnitus is inderdaad geen oplossing. Er zijn zeker wel vormen van oorsuizen waar u vanaf geholpen kunt worden. De KNO-arts kan bepalen waar de tinnitus vandaan komt en of er een oplossing voor is.
  5. Slechter horen
   Gehoorproblemen komen op alle leeftijden voor. Maar meestal ontstaan ze met name op oudere leeftijd. Dit komt door slijtage van de zenuwcellen. Omdat het oor een van de zintuigen is, kunt u veel last hebben van gehoorproblemen. Communiceren gaat lastiger en u kunt zelfs geïsoleerd raken door het gehoorverlies.
 4. Slaap- en snurkproblemen

  Slaap- en snurkproblemen zijn vervelend voor uzelf en mogelijk ook voor een ander. De KNO-arts kan kijken welke oplossing voor het beste is om van deze problemen af te komen.

  1. Slaapapneu
   Als u last heeft van slaapapneu stopt u tijdelijk met ademen tijdens uw slaap. De luchttoevoer door de keel wordt volledig geblokkeerd. Uw adem stokt volledig voor 10 seconden en dit gebeurt meerdere keren in uw slaap. Slaapapneu brengt meerdere gezondheidsrisico’s met zich mee. U heeft een grotere kans op een beroerte, een onregelmatige hartslag en hoge bloeddruk. Vaak heeft men te kampen met klachten als hoofdpijn, oververmoeidheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen.
  2. Snurken
   Snurken wordt veroorzaakt door een beperkte doorgang van de luchtwegen. Tijdens de slaap verslappen de spieren waardoor de luchtstroom door de keel gedeeltelijk verstoord wordt. Wanneer u ademhaalt tijdens uw slaap maakt u een zagend, ruisend, of brommend geluid.

Onderzoeken

U kunt bij de KNO-arts terecht voor diverse onderzoeken op het gebied van keel-, neus-, en oorproblemen. Maar ook voor onderzoeken bij slaap- en snurkproblemen.

 1. Algemeen
  1. Allergiehuidpriktest
   Bij een inhalatie allergie reageert het lichaam allergisch op stoffen die worden ingeademd. Bijvoorbeeld pollen, huisstof en huidschilfers van huisdieren. U kunt last krijgen van uw neus, keel, longen of ogen. Om vast te stellen of u een inhalatieallergie heeft, doen wij een huidpriktest op de onderarm. Met een klein naaldje brengen wij op uw onderarm druppels aan van stoffen waarvoor u misschien overgevoelig bent. Deze test duurt ongeveer een half uur.
  2. Afdeling Radiologie
   Op indicatie kan de afdeling Radiologie CT -scans, MRI-scans, echografieën maken.
 2. Keelonderzoek
  1. Keelonderzoek
   Om uw keel te onderzoeken kijkt de KNO-arts eerst met een voorhoofdslamp en een spatel in uw mond. Wil de arts dieper in uw keel kijken, dan gebruikt hij hiervoor meestal een fiberscoop. Dit is een slangetje waar een camera op zit. Deze gaat via de neus door in de keelholte. Dit slangetje is zo dun dat het over het algemeen weinig klachten geeft.
 3. Neusonderzoek

  Wat gebeurt er bij een neusonderzoek.

  1. Neusonderzoek
   Bij een neusonderzoek gebruikt de KNO-arts een voorhoofdslamp en een neusspeculum (een instrument om de binnenzijde van uw neus te bekijken). Meestal geeft dit onderzoek voldoende informatie. Als het nodig is, kijkt de KNO-arts met een camera dieper in uw neusholte.
 4. Ooronderzoeken
  1. Duizeligheidsonderzoek
   U krijgt een afspraak voor een duizeligheidsonderzoek ook wel ENG genoemd, als er een verdere analyse naar uw duizeligheid moet worden gedaan. Dit onderzoek geeft een beter beeld over het functioneren van uw evenwichtsorgaan. U moet bepaalde bewegingen met uw ogen maken. Ook wordt er water in uw oor gespoten. Soms kan dit flinke duizeligheid opwekken, maar het geeft vaak veel informatie over de oorzaak van de duizeligheid.
  2. Gehoortesten
   Een audiometrist kan in opdracht van een KNO-arts uw gehoor testen. Deze test gebeurt in een speciale geluidsarme cabine. Bij iedere vorm van gehooronderzoek krijgt u geluiden op verschillende sterktes en toonhoogtes te horen. Er wordt genoteerd welke geluiden u wel en welke u niet hoort. Dit geeft niet alleen een beeld van de ernst van het gehoorverlies, maar ook van het soort gehoorverlies.
  3. Ooronderzoek of otoscopie
   Tijdens een otoscopie kijkt de KNO-arts met een microscoop in uw oor. Meestal wordt hierbij een oortrechter in uw gehoorgang geplaatst. Dit kan een beetje koud aanvoelen. Op deze manier kunnen de gehoorgang en het middenoor worden beoordeeld. Als het nodig is, maakt de KNO-arts via de oortrechter uw oor schoon. Meer informatie over hoe uw oren functioneren krijgt de arts door een stemvork op uw hoofd te plaatsen.
 5. Slaap- snurkonderzoeken
  1. Slaapregistratie
   Om te onderzoeken waar uw slaapapneu vandaan komt, wordt standaard met u een slaapregistratie afgesproken. Op de polikliniek krijgt u een een slaapregistratiekastje met een band om uw borst. Die kunt u vanaf dat moment niet meer af doen dus het is handig om alvast naar de polikliniek een t-shirt of hemd mee te nemen die u niet uittrekt tijdens uw slaap. U slaapt gewoon thuis in uw eigen bed en hoeft verder niets te doen. Het kastje meet precies wat er tijdens uw slaap gebeurt. De volgende dag levert u het kastje weer in op de polikliniek waar de informatie wordt uitgelezen.
  2. Slaapscopie
   Er wordt met u een slaapscopie afgesproken als de KNO-arts meer wil weten wat er tijdens een ademstop gebeurt in uw neus en keel. Dit is een onderzoek waarbij de KNO-arts met een camera via de neus in de keel kijkt terwijl u slaapt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op de operatiekamer, maar is absoluut geen operatie. U krijgt geen narcose, maar alleen slaapmiddel. Tijdens het onderzoek wordt ook gekeken waar het snurken vandaan komt en wat er gebeurt als de onderkaak licht naar voren wordt gehouden. Hiermee kan de arts zien of een snurkbeugel effectief kan zijn.

Behandelingen

De KNO-arts onderzoekt zoekt een passende behandeling bij uw klachten.

 1. Medicatie

  Wanneer uw aandoening mogelijk op te lossen is met medicijnen is dat altijd de eerste keus van aanpak. De KNO-arts schrijft dan bijvoorbeeld antibiotica, neussprays of oordruppels voor. Vaak zijn de voorgeschreven medicijnen erop gericht om het slijmvlies in het keel-, neus-, oorgebied weer tot rust te krijgen. De KNO-arts legt aan u uit waar de medicijnen precies voor dienen.

 2. Kleine ingrepen - POK-spreekuur

  Kleine ingrepen zoals het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen, het verwijderen van kleine huidafwijkingen en het nemen van een ‘hapje’ voor weefselonderzoek doen wij op de polikliniek. U krijgt een plaatselijk verdoving en kunt gelijk na de ingreep weer naar huis.

  1. Biopten of kleine gezewellen
   Het nemen van een biopt of het verwijderen van een klein gezwel van de huid of van het slijmvlies gebeurt via een verdoving met een prikje. Wanneer het weefsel is verwijderd, wordt dit opgestuurd voor onderzoek. Afhankelijk van de grootte van het wondje wordt er wel of niet een hechting geplaatst.
  2. Celonbehandeling
   In plaats van een operatie om de zogenaamde neusschelpen te verkleinen bieden wij de Celonbehandeling aan. Deze techniek verhit de neusschelpen inwendig tot boven 60 graden Celsius. Hierdoor verschrompelt het weefsel en neemt het volume af. Voor deze behandeling wordt u een aantal uren opgenomen op de afdeling Dagbehandeling.
  3. Dichtbranden bloedneus
   Wanneer een bloedneus echt aan het bloeden is, wordt deze direct behandeld. Maar als het kan, plannen we een behandeling in op het kleine verrichtingen spreekuur. U krijgt een watje met verdoving in uw neus. De verdoving moet ongeveer 20 minuten inwerken. Vervolgens pakt de KNO-arts het betreffende bloedvaatje met een pincet vast met een pincet. De puntjes van de pincet worden heet en branden het bloedvaatje dicht.
  4. Trommelvliesbuisjes bij volwassenen
   Tijdens het plaatsen van trommelvliesbuisjes wordt u lokaal verdoofd. U krijgt een spray of een zalf in het oor die ongeveer 20 minuten moet inwerken. Hierna maakt de KNO-arts een sneetje in het trommelvlies waarna het buisje in het trommelvlies wordt geplaatst. U kunt zich na deze ingreep wat duizelig voelen. Wij raden u daarom aan om iemand mee te nemen.
 3. KNO-operatie

  Als medicijnen geen optie zijn voor uw aandoening zal de KNO-arts overwegen of een operatie nodig is. Er zijn heel veel verschillende operaties mogelijk binnen de KNO-geneeskunde. Onderstaand vindt u per subspecialisme een kort overzicht.

  1. Keel
   Verwijderen keel- en neusamandelen, inkorten van het zachte verhemelte (UPPP), verwijderen van grotere goedaardige tumoren uit de mondholte, operaties aan de stembanden, verwijderen van de speekselklieren en verwijderen van cysten en klieren in de hals.
  2. Neus
   Kleiner maken van de neusschelpen, neustussenschotcorrectie, plastische algehele neuscorrectie, Neusbijholteoperaties, verwijdering van tumoren op de huid van de neus en rechtzetten van een gebroken neus.
  3. Oor
   Verwijding van de ingang van de gehoorgang, trommelvliesbuisjes, trommelvliessluiting, sanerende ooroperatie (waarbij chronische ontsteking wordt verwijderd) en gehoorverbeterende ooroperatie (waarbij bijvoorbeeld een kunstbeentje wordt geplaatst).

Speciale spreekuren

De KNO-geneeskunde biedt diverse speciale spreekuren.

 1. Audiometrie

  Er zijn speciale spreekuren voor hoortesten. Als het mogelijk is, proberen we de hoortest te combineren met uw afspraak bij de KNO-arts.

 2. Slaapapnoe spreekuur

  Dit spreekuur is speciaal voor volwassenen en kinderen met snurkproblemen, slaapproblemen of vermoeidheidsklachten.

  Samen met de longarts, neuroloog, slaappsycholoog en verpleegkundige zoeken de KNO-artsen uw slaapprobleem of vermoeidheidsklacht tot op de bodem uit.

   

   

Wachttijden

 • Polikliniek

  Wachttijd

  • KNO-heelkunde 6 dagen
 • Behandeling

  Wachttijd

  • Neus- en/of keelamandelen (kno) 49 dagen
  • Neustussenschot (kno) 35 dagen
  • Oorbuisjes (kno) 35 dagen