Terug naar overzicht

Spijkenisse Medisch Centrum breidt zorgaanbod oogheelkunde uit

Het Spijkenisse Medisch Centrum heeft per 1 november 2015 het zorgaanbod voor Oogheelkunde uitgebreid. Patiënten kunnen vanaf heden bij de oogartsen terecht voor behandeling middels Avastin injecties tegen Macula Degeneratie, een belangrijke oorzaak van slechtziendheid.  Daarnaast introduceert het Spijkenisse MC een Low Vision & Revalidatiespreekuur op de polikliniek Oogheelkunde. Op dit spreekuur kunnen slechtziende patiënten terecht met al hun vragen over hulpmiddelen en revalidatie. Door deze zorg aan te bieden, wordt nog meer expertise in huis gehaald en zorg dichtbij de patiënt aangeboden op één vertrouwde locatie.

Macula Degeneratie

Macula Degeneratie is de belangrijkste oorzaak van ernstige en blijvende slechtziendheid in de westerse wereld bij mensen van boven de vijftig jaar. De macula of gele vlek, het deel van het netvlies dat instaat voor het leeszicht, kan op hogere leeftijd langzaam slijtage ondervinden. Deze kan zich uiten als droge of natte maculadegeneratie. Klachten kunnen zich uiten in het verminderd of vervormd zien of het zien van een wazige vlek. Met het aanbieden van een behandeling tegen deze aandoening kunnen patiënten uit Voorne-Putten ook dichtbij huis terecht. Op 20 oktober is de eerste patiënt, dhr. Patist, behandeld op de poli Oogheelkunde. Vanaf november kunnen ook andere patiënten terecht.

 

De eerste patiënt voor behandeling tegen Macula Degeneratie, dhr. Patist, werd door de poli Oogheelkunde van het Spijkenisse MC verrast met een taart.
De eerste patiënt voor behandeling tegen Macula Degeneratie, dhr. Patist, werd door de poli Oogheelkunde van het Spijkenisse MC verrast met een taart.

 

Low Vision & Revalidatiespreekuur

Het Low Vision en Revalidatiespreekuur – wat een samenwerking is tussen het Spijkenisse Medisch Centrum, Ergra Low Vision, Koninklijke Visio en Bartiméusvindt twee keer per maand plaats op de donderdagochtend op de poli Oogheelkunde van het Spijkenisse Medisch Centrum. Tijdens het spreekuur wordt bekeken of de patiënt met een visueel hulpmiddel in staat is de dagelijkse dingen te blijven doen of weer te gaan doen. Dit kan variëren van een loepenbril (voor het televisiekijken) tot een eenvoudige handloep (om bijvoorbeeld de prijskaartjes in de winkel goed te kunnen lezen).

Slechtziendheid

Er is sprake van slechtziendheid wanneer het niet meer mogelijk is om met een bril of contactlenzen op optimale sterkte de dagelijkse dingen te doen zoals lezen, schrijven, TV kijken of het uitoefenen van een hobby. Het spreekuur is bedoeld om te kijken of hulpmiddelen de ervaren beperking in het zien kunnen compenseren. Bovendien wordt naast het aanmeten van hulpmiddelen patiënten ook advies en begeleiding geboden bij het gebruik van deze hulpmiddelen en omgaan met een visuele beperking in het dagelijks leven.

Een visuele beperking is heel ingrijpend. Soms is ze aangeboren maar vaker ontstaat een visuele beperking op latere leeftijd door bijvoorbeeld een oogziekte. Dat is lastig te accepteren, als je altijd alles kon zien. Samen met de patiënt wordt bekeken hoe het dagelijks handelen, zoals het zetten van een kopje koffie of telefoneren, kan worden vergemakkelijkt.

Verwijzing

Voor een bezoek aan het spreekuur is een verwijzing nodig van de oogarts. Patiënten van de afdeling oogheelkunde worden, wanneer de oogarts het nodig acht, doorverwezen naar het Low Vision & Revalidatie spreekuur.

Terug naar nieuwsoverzicht