Terug naar overzicht

Spijkenisse Medisch Centrum gaat de niet-spoed zorg geleidelijk hervatten

Zoals in alle Nederlandse ziekenhuizen is alle niet spoedzorg op het moment dat de coronacrisis uitbraak stopgezet. Vanaf maandag 4 mei wordt deze zorg geleidelijk weer opgestart hetgeen in de praktijk betekent dat poliklinieken geleidelijk weer heropend worden en geleidelijk alle operatiekamers weer in gebruik worden genomen.

Patiënten die de afgelopen weken een afspraak hadden welke geen doorgang kon vinden kunnen een oproep verwachten.

Spijkenisse MC heeft een groot aantal maatregelen genomen om verspreiding van het virus binnen Spijkenisse MC te voorkomen. Zo wordt met alle bezoekers van Spijkenisse MC direct bij binnenkomst van het gebouw een vragenlijst doorlopen waarbij, indien er sprake blijkt van symptomen van corona, met de hoofdbehandelaar wordt overlegd of de afspraak door kan gaan. Gaat de afspraak op dat moment door, dan krijgt de patiënt een mondkapje en zullen de artsen, afhankelijk van het onderzoek dat de patiënt krijgt, mogelijk aanvullende beschermingsmaatregelen gebruiken, zoals een schort, een spatscherm, een mondkap en handschoenen.

Om ervoor te zorgen, dat voldaan kan worden aan de “1,5 meter norm” zijn een groot aantal maatregelen genomen. Zo worden, waar mogelijk, bezoekconsulten vervangen door telefonisch of beeldbelconsulten. Het ziekenhuis is gestart met gebruik van een speciale app die ook ingezet kan worden voor contact tussen arts en patiënt. Een groot aantal (wacht)ruimtes is opnieuw ingedeeld terwijl wachttijden overal binnen Spijkenisse MC tot een minimum worden beperkt. En per patiënt mag er maximaal één begeleider mee.

De afgelopen periode heeft het ziekenhuis veel personeel en apparatuur ingezet om de IC zorg voor coronapatiënten in het Maasstad Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te ondersteunen. De raad van bestuur van het ziekenhuis is verheugd dat, nu het aantal patiënten dat op een IC verblijft in verband met corona terugloopt, Spijkenisse MC haar eigenlijke taak weer kan hervatten.

 

Over Spijkenisse Medisch Centrum

Spijkenisse Medisch Centrum is ontstaan door een samenwerking van Het van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis. Medisch en ondersteunend personeel van beide organisaties wordt in SMC ingezet. Ook worden patiënten van het Maasstad Ziekenhuis, die een minder complexe operatieve ingreep nodig hebben, in Spijkenisse MC geopereerd. Hierdoor wordt kennis verbreed en innovaties aangescherpt. In het Spijkenisse Medisch Centrum wordt 70% van de behandelingen uitgevoerd die ook in een regulier ziekenhuis worden uitgevoerd. Inwoners van Voorne Putten en omstreken kunnen vijf dagen in de week behandeld worden in Spijkenisse Medisch Centrum.

Terug naar nieuwsoverzicht