Terug naar overzicht

Spijkenisse Medisch Centrum richt organisatie in 2016 opnieuw in

Het Spijkenisse Medisch Centrum richt in 2016 de organisatie opnieuw  in om de zorg op Voorne-Putten op lange termijn te waarborgen. Het aanbod van zorg is op dit moment goed maar de kosten en opbrengsten zijn in niet in balans. Dit blijkt uit een recent onderzoek naar de toekomstige positie van het Spijkenisse Medisch Centrum onder leiding van interim bestuurder Van der Wielen. Een aantal kostenbesparende maatregelen zijn noodzakelijk, waaronder een afgeslankte organisatie. Zorginhoudelijk verandert er voor de patiënt niets, de meeste veranderingen vinden achter de schermen plaats. Zo komt er een nieuwe logistieke inrichting en wordt er voor de ondersteunende afdelingen toegewerkt naar een Shared Service Center onder regie van de eigenaren: het Maasstad Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De herinrichting wordt in het begin van het nieuwe jaar ten uitvoer gebracht.

Nauwere samenwerking eerstelijn

Ook in de logistieke paden vinden er veranderingen plaats door nieuwe planningen voor de OK en dagbehandeling die aansluiten op het aantal patiënten. Met deze integrale en duurzame oplossing biedt het nieuwe jaar ook kansen. Het zorgaanbod kan door een nog nauwere samenwerking tussen de coöperatieziekenhuizen en de eerstelijn op den duur verder worden ontwikkeld, wat voordelen biedt voor de patiënt.

Maatregelen noodzakelijk

Bestuurder Martin Verveer betreurt dat een reorganisatie noodzakelijk is en beseft dat dit impact heeft op de organisatie en met name op haar medewerkers. “Vooral omdat maatregelen ten koste gaan van collega’s valt de beslissing mij zwaar. Hoeveel medewerkers het betreft, is op dit moment nog niet bekend. Niettemin hebben we moeten vaststellen dat deze maatregelen onafwendbaar zijn om financieel gezond te worden. Het borgen van de kwaliteit en continuïteit van de huidige zorg is het uitgangspunt bij de te nemen maatregelen.”

Terug naar nieuwsoverzicht