Terug naar overzicht

Spijkenisse Medisch Centrum waarborgt kwaliteit acute zorgverlening

Spijkenisse, 20 september 2013 – Per 1 oktober verandert de spoedeisende zorgverlening binnen het Spijkenisse Medisch Centrum. Patiënten kunnen dan voor eenvoudige spoedzorg, zoals een botbreuk, terecht bij de nieuwe Spoedpost in het medisch centrum. Zoals gebruikelijk alleen met een verwijzing van een huisarts of via een ambulance. Voor meer complexe spoedzorg worden patiënten door verwezen naar een van de andere drie partnerziekenhuizen uit de regio. Huisartsen en ambulancediensten zijn hierover geïnformeerd en kunnen patiënten gericht doorverwijzen op basis van de nieuwe richtlijnen.

Het Spijkenisse Medisch Centrum, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis zorgen samen voor de spoedzorg in de regio. Acute zorg moet binnen 45 minuten verleend kunnen worden, dat is binnen wettelijke kaders bepaald. Door nieuwe afspraken tussen huisartsen, ambulancediensten, het Spijkenisse Medisch Centrum en de drie partnerziekenhuizen is het mogelijk om op tijd de benodigde zorg te verlenen.

Waarborging kwaliteit van zorg

In het Spijkenisse Medisch Centrum kunnen patiënten op afspraak terecht voor onderzoek, controles en kleine ingrepen. Veel spoedgevallen vallen onder acute, niet-planbare zorg. Die zorg kan het medisch centrum niet leveren. Meer specialistische zorg verlenen de samenwerkende ziekenhuizen uit de regio. Om de kwaliteit van zorg te waarborgen, wordt zorg dus dichtbij geleverd als het kan en verder weg als het moet.

Wat te doen bij medisch spoedgeval?

Bij ernstig letsel of levensbedreigende situatie of ziekte, moet 112 worden gebeld voor een ambulance. Wie niet ernstig ziek of gewond is, belt tijdens kantooruren eerst de eigen huisarts en buiten kantooruren de Regionale Huisartsenpost via telefoonnummer 0181 – 62 70 55. Daar krijgt de patiënt verdere instructies, dit kan bijvoorbeeld resulteren in een verwijzing naar de Spoedpost van het Spijkenisse Medisch Centrum.
De Spoedpost in het Spijkenisse Medisch Centrum is doordeweeks van maandag tot en met vrijdag van 7.00 uur tot 21.00 uur geopend voor eenvoudige spoedzorg. In het weekend en ’s nachts is de Spoedpost gesloten.

Verloskundige zorg

Per 4 november wordt ook de geboortezorg gezamenlijk georganiseerd in de regio. Op de polikliniek Gynaecologie van het Spijkenisse Medisch Centrum kunnen zwangere vrouwen met een medische indicatie terecht voor zwangerschapsbegeleiding. Samen met een verloskundige of eventueel een gynaecoloog wordt een bevallingsplan gemaakt. Indien de voorkeur uitgaat naar een bevalling in een ziekenhuis of zwangeren in een ziekenhuis moeten bevallen, kunnen zij terecht in het Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis of het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 

Terug naar nieuwsoverzicht