Terug naar overzicht

Zorgjournaal – Aandacht voor de bekkenbodem

Veel vrouwen kampen met bekkenbodemklachten, denk aan urineverlies en verzakking van de baarmoeder. Spijkenisse Medisch Centrum biedt hen een laagdrempelige toegang en ook een snelle doorgang naar een oplossing. “We verwijzen patiënten niet van hot naar her. Na een bezoek weten ze waar ze aan toe zijn”, aldus gynaecoloog dr. Rolf Cikot.

In Spijkenisse Medisch Centrum werken zeven gynaecologen in wisseldiensten. Deze specialisten zijn ook allemaal werkzaam in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis of het Maasstad Ziekenhuis. Iedere dinsdag- en woensdag bemant een deel van het gynaecologenteam uit Dirksland de bekkenbodempoli, waaronder Cikot. “We concentreren ons dan volledig op vrouwen met bekkenbodemproblemen of incontinentieklachten. In een half uur kunnen we onderzoek doen en een diagnose stellen en gaat de patient naar huis met een duidelijk therapievoorstel. We krijgen hierbij hulp en advies van incontinentieverpleegkundigen, bekkenbodemfysiotherapeuten en de uroloog.”

Kwaliteit van leven
“Mensen denken nog te vaak dat bekkenbodemproblematiek iets is wat erbij hoort. Patiënten vinden het dan lastig om het probleem te onderkennen en ze schamen zich soms. Maar wanneer een vrouw is bevallen en ze heeft last van urineverlies, hoort dat er niét bij. Het is ook niet iets om je voor te schamen. Bekkenbodemproblemen zijn vaak te verhelpen. Het is zonde om daar geen aandacht voor te hebben. Je hoéft niet de hele dag in een nat verband te lopen. Het gaat over kwaliteit van leven.”

Integrale zorg
Kenmerkende symptomen voor bekkenbodemproblemen en –klachten zijn naast urineverlies een zwaar gevoel in de onderbuik, dat vaak gepaard gaat met rugpijn. Ook ervaart een patiënt vaak een vermoeid, trekkend gevoel naar de benen. De diversiteit aan oorzaken van bekkenbodemproblemen en -klachten, vraagt verschillende benaderingen bij onderzoek. “Om de patiënten snel en goed te helpen is er thuis vaak al een vragenlijst ingevuld. Ook is er in sommige gevallen een plasdagboek bijgehouden De conclusie na een afspraak kan zijn dat een patiënt met oefeningen en bekkenfysiotherapie haar bekkenbodemklachten kan voorkomen of verhelpen. Soms is een operatie de beste oplossing. “Bij incontinentieklachten kunnen we een bandje onder de plasbuis plaatsen. Dat doen we in Spijkenisse MC. Die operatie heeft een slagingskans van meer dan 95% en gaat gepaard met een dagopname. Ook reguliere verzakkingsoperaties, baarmoederverwijdering en plastieken, anders gezegd: operaties die ‘onderlangs’ gebeuren, kunnen we ook prima hier doen. Wanneer een diagnose ingewikkelder is schakelen we met Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis of het Maasstad Ziekenhuis. Dit betekent veel gemak voor patiënten in de regio. Wij passen ons aan, zodat we zo goed mogelijk de patiënt centraal zetten en integrale zorg kunnen verlenen.”

“Bekkenbodemproblemen zijn vaak te verhelpen”

Preventie
Kunnen mensen zelf ook bekkenbodemproblemen voorkomen? “Jazeker”, legt Cikot uit, “in de late zwangerschap en rond de bevalling kun je een aantal preventieve maatregelen nemen om de bekkenbodem in conditie te houden. Wij maken onze zwangeren daarop attent.”

Bekijk het complete magazine

Terug naar nieuwsoverzicht