Terug naar overzicht

Zorgjournaal – Interview kinderarts

“We willen kinderen èn ouders helpen, maar soms kunnen we volstaan met alleen geruststellen.”

Dr. Emiel Spuesens is algemeen kinderarts in Spijkenisse Medisch Centrum en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Dagelijks ziet hij kinderen van nul tot achttien jaar en hun ouders voor de meest uiteenlopende klachten. In Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis werkt hij samen met zeven kinderartsen. Drie van hen èn hijzelf houden spreekuur in Spijkenisse Medisch Centrum. Ze zijn meestal drie en soms vier dagen per week aanwezig: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

“Alle kinderen worden doorverwezen via de huisarts. De meeste kinderen die bij ons komen hebben hoofd-of buikpijnklachten. Maar we doen veel meer. We zijn er voor (jongere) kinderen met hoge koorts of terugkerende infecties, plasproblemen, groeiproblemen, moeite met eten, leefstijlproblemen en ga zo maar door. We kijken samen met kinderen en hun ouders naar wat er nu precies aan de hand is en gaan op zoek naar een oplossing. Het ene uur zit ik op mijn knieën naast een hummeltje dat net kan lopen. Een uur later zit ik tegenover een puber met hoofdpijnklachten, omdat hij teveel beeldschermen ziet of teveel koffie drinkt. En weer een half uur later heb ik het met een zesjarige over waarom het haar niet lukt om naar de wc te gaan. We willen kinderen èn ouders helpen; soms kunnen we volstaan met geruststellen.”

De juiste specialist
“In Spijkenisse MC werken we samen met allerlei specialismen. We schakelen met kno-artsen maar ook met kinderchirurgen. Ook is er een maatschappelijk werker aanwezig voor psychologische begeleiding. Daarnaast hebben we diëtisten, logopedisten en fysiotherapeuten in huis, met wie we een goede werkrelatie hebben. Bij sommige spreekuren is een gespecialiseerde kinderverpleegkundige aanwezig. Wanneer kinderen astma hebben, betrekken we een longverpleegkundige bij de zorg. En in het geval van kinderen met suikerziekte, wordt de diabetesverpleegkundige tijdens de spreekuren betrokken. Voor sommige groepen is zelfs af en toe een specifiek spreekuur. Soms kan het zijn dat we een diagnose stellen, die we niet hier kunnen behandelen. Of we hebben niet de juiste middelen om de kinderen te behandelen. Dan werken we samen met het Erasmus MC-Sophia. En natuurlijk met Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis of Ikazia Ziekenhuis. We kennen elkaar als collega-kinderartsen allemaal.”

“Samen met de kinderen, ouders en specialisten”

Van advies naar afspraak
“We zien een toename van kinderen met hoofd- en buikpijnklachten door beeldschermgebruik. Ook overgewicht is een groeiend fenomeen. Wij geven advies, uitleg en begeleiding op het gebied van een gezonde leefstijl en hoe je daarmee klachten kunt voorkomen. We adviseren ook met regelmaat over vaccinaties. Want hoe kun je infectieziektes voorkomen? En we maken soms ook een link naar seksuele voorlichting. We vinden het natuurlijk belangrijk dat mensen daadwerkelijk iets doen met onze hulp en adviezen. Daarom maken we afspraken met elkaar. Zo werken we stap voor stap toe naar de beste oplossing, samen met de kinderen, ouders en specialisten.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de foto: Kinderarts Emiel Spuesens

Bekijk het complete magazine

Terug naar nieuwsoverzicht