Terug naar overzicht

ZorgJournaal – Streekziekenhuis van de toekomst

Spijkenisse Medisch Centrum laat graag zien waar ze voor staat als organisatie, welke zorg ze biedt, wie de mensen zijn die de zorg leveren en wat ze daarnaast allemaal doet om voor Nissewaarders en inwoners van omliggende gemeenten van betekenis te zijn. Aan het woord is dr. Eelco Nelissen, orthopedisch chirurg.

Spijkenisse Medisch Centrum is bedoeld voor basiszorg. Onze artsen werken ook allemaal in het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam of Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. In Spijkenisse verzorgen deze medisch specialisten spreekuren en ingrepen op de operatiekamer. Voor patiënten is dat fijn, want dat betekent dat de zorg die zij nodig hebben veilig, vertrouwd én dichtbij is. Wanneer de diagnostiek of een behandeling complex wordt, maken we verbinding met de twee partnerziekenhuizen. De specialisten gaan dan mee met de patiënt om de behandeling voort te zetten. We hebben er bewust voor gekozen om bepaalde behandelingen veel uit te voeren en andere behandelingen niet. Een deel van de behandelingen kunnen we efficiënt inplannen door deze in zogenaamde ‘straten’ uit te voeren. We plannen dan bijvoorbeeld één dagdeel in de week alleen maar galblaasoperaties, liesbreukoperaties, knie- of heupoperaties in.

We spelen met nieuwe zorgconcepten in op datgene waar in de nabije omgeving veel behoefte aan is. Het Buurtzorgpension en de Spoedpoli zijn daar mooie voorbeelden van. Daarnaast ontwikkelen we expertisecentra voor onder meer slaapstoornissen, bekkenbodemproblemen en niersteenbehandelingen. Onze ambities zijn hoog. We willen nóg betere zorg bieden en de samenwerking tussen ons en onze partnerziekenhuizen optimaliseren. We zijn een medisch centrum, waarbij basiszorg optimaal geleverd wordt, met daarbovenop de expertise van het topklinisch Maasstad Ziekenhuis. Ik spreek dus liever van een ‘streekziekenhuis 2.0’ of het streekziekenhuis van de toekomst. We zien dat meerdere ziekenhuizen in Nederland ons voorbeeld volgen, iets waar we terecht trots op kunnen zijn.

Bekijk het complete magazine

 

Terug naar nieuwsoverzicht