Herken de signalen van een TIA
Scheve mond, verwarde spraak, verlamde arm? Pas op: het kan een TIA zijn.

Bij een TIA wordt een bloedvat in de hersenen tijdelijk afgesloten waardoor een deel van de hersenen niet goed werkt. Deze afsluiting wordt vaak veroorzaakt door een bloedprop die weer oplost. Daardoor duurt een TIA meestal maar een paar minuten. Reden voor veel mensen om er weinig aandacht aan te schenken. De klachten lossen immers vanzelf weer op. Een TIA kan echter een voorbode zijn van een ernstige aandoening, zoals een herseninfarct. En daar ondervindt u wel blijvende schade van. Daarom is het goed om bij het vermoeden van een (of meerdere) TIA naar de huisarts te stappen. Deze verwijst u door voor verder onderzoek.
Hoe herkent u een TIA?
Een TIA herkent u onder andere aan de volgende signalen:
- Scheve mond
- Verwarde spraak
- Verlamde arm
- Problemen met balans en coördinatie
Deze signalen houden slechts kortdurend aan en verdwijnen vanzelf.
De TIA-poli
De huisarts kan u voor verder onderzoek doorverwijzen naar de TIA-poli van Spijkenisse Medisch Centrum. Op één dag ondergaat u diverse onderzoeken en aan het einde aan de dag hoort u gelijk wat de uitslag hiervan is. De dag begint met een intake waarin gekeken wordt naar medicatie, er is een bloedonderzoek en er wordt een hartfilmpje gemaakt. Daarna heeft u een gesprek met de neuroloog om uw klachten door te nemen. Tijdens een lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar onder andere spierkracht en reflexen. Uiteindelijk volgt de uitslag: wel of geen TIA.
Een TIA, hoe verder?
Heeft u een TIA gehad, dan volgt nader onderzoek naar eventuele schade aan uw hersenen, wordt uw bloeddruk gemeten en worden de aderen in uw hals onderzocht. Indien nodig krijgt u medicatie, maar u wordt ook geadviseerd over uw leefstijl. Door op een andere manier te leven kan het risico op een beroerte sterk verminderd worden. Roken en overmatig drinken wordt uiteraard afgeraden, beweging en een gezond gewicht zijn belangrijk. Dit zijn allemaal zaken die besproken worden en waarin u eventueel verdere ondersteuning kunt krijgen.
Vermoedt u dat u of iemand in uw omgeving een TIA heeft gehad? Maak dan een afspraak bij de huisarts en vraag om een verwijzing naar de TIA-poli van Spijkenisse Medisch Centrum. Neem voor het maken van een afspraak contact op met 0181 – 65 83 33.
Terug naar nieuwsoverzicht